Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Ajokeli muuttuu taas huonoksi illalla – Etelä-Karjalassa, Keski-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla sekä Etelä- ja Pohjois-Savossa onnettomuusriski on huomattava

Tänään on nautittu pitkälti poutaisesta säästä, mutta iltaa kohti Suomeen on saapumassa lännestä uusi matalapaine lumisateineen, kertoo Ilmatieteen laitos.

Illan aikana lännestä on saapumassa runsaampaa pilvisyyttä ja lumisateita maan länsiosaan. Lumisateet levittäytyvät illan ja yön aikana maan yli kohti itää.

Maan etelä- ja keskiosiin voi sataa 5–10 senttimetriä lunta illan ja yön aikana, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jani Parviainen STT:lle.

Ilmatieteen laitos varoittaa ajokelin muuttuvan huonoksi iltaseitsemän aikoihin Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta aina Etelä-Suomeen asti. Etelä-Karjalassa, Keski-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla sekä Etelä- ja Pohjois-Savossa ajokeli on erittäin huono ja onnettomuusriski huomattava.

Ajokelivaroituksia on voimassa myös maanantaina maan etelä- ja keskiosissa.

Maan pohjois- ja itäosissa on kohonnut mahdollisuus nähdä revontulia

Maanantain vastaisena yönä on kohonnut mahdollisuus nähdä revontulia, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

– Varsinkin idässä ja Lapissa, kun pilvisyys on ennen lumisateiden saapumista vähäisempää, voi yöllä olla mahdollisuus nähdä revontulia, Parviainen sanoo.

Tuulet tyyntyivät tänään eilisestä, mutta merialueilla on tuullut edelleen kovaa. Ilmatieteen laitos on antanut tuulivaroituksen iltapäivästä ja myöhäisillasta Selkämeren etelä- ja pohjoisosaan, Merenkurkkuun sekä Perämeren eteläosaan.

Maanantaina ainakin maan lounaisosassa on yhä syytä varautua voimakkaaseen tuuleen. Ilmatieteen laitoksen mukaan tuulenpuuskat voivat ylittää 20 metriä sekunnissa.

Pohjoisvirtaukselle ei näy loppua

Maanantai-aamuna pääkaupunkiseudulla on jo poutaisempaa, mutta Itä-Suomessa tulee vielä paikoin runsaastikin lunta. Lapissa sää säilyy poutaisempana ja maanantaina voi paistaa paikoitellen aurinko.

Alkava viikko näyttää kokonaisuudessaan Suomessa erittäin kylmältä. Matalapaine väistyy itään ja tuuli kääntyy pikkuhiljaa koko maassa pohjoisen puoleiseksi.

– Alkuviikosta ei näy loppua pohjoisvirtaukselle. Mennään pakkaselle koko maassa ja kylmässä säässä jatketaan, Parviainen sanoo.

Pohjoistuulen mukana voi paikoitelleen liikkua satunnaisia lumikuuroja.

Manu irrotti kattopeltejä ja kaatoi puita, muttei katkonut sähköjä Hannun ja Tapanin tapaan

Eilen Suomen etelä- ja keskiosia riepotellut Manu-myrsky irrotti kattopeltejä ja kaatoi puita. Muun muassa Pohjois-Karjalan pelastuslaitos kertoi Twitterissä myrskyn aiheuttaneen sille 45 pelastustehtävää iltayhdeksään mennessä. Esimerkiksi Joensuussa myrskyn aikana rikkoutui katolla ollut mainoskuutio, josta tippui kaksi sivua alas kadulle. Varsinais-Suomen pelastuslaitos tviittasi puolestaan, että sen alueella oli ennen iltakuutta hoidettu 80 vahingontorjuntatehtävää.

Myrsky katkoi myös sähköjä eri puolilla Suomea. Enimmillään sähköttä oli eilen reilut 80 000 asiakasta. PKS Sähkönsiirron toimialueella Pohjois-Karjalassa ja Koillis-Savossa vikatilanne pahimmillaan oli lauantai-iltapäivänä kolmen ja neljän välillä, jolloin enimmillään vailla sähköä oli 6 000 taloutta. Toinen vikarypäs oli illalla kello seitsemän ja yhdeksän välillä.

– Korjaustöitä tehtiin haasteellisissa olosuhteissa puuskittaisen tuulen ja lumipyryn keskellä sekä myös pimeässä. Osaan kohteista oli lisäksi hankala päästä, koska puita oli kaatunut teille. Asentajat tekivät erittäin hyvää työtä, eikä korjaustöiden aikana sattunut myöskään yhtään tapaturmaa, PKS Sähkönsiirron verkkopäällikkö Jukka Ahonen kertoo tiedotteessa.

Ahosen mukaan eilisen myrskyn aikana näkyi se, että sähköverkkoa on uudistettu viimeisten vuosien aikana säävarmaksi.

– Vastaava myrsky olisi aiheuttanut kymmenen vuotta sitten selvästi enemmän häiriötä. Nyt esimerkiksi taajamissa säästyttiin sähkökatkoilta.

Vuonna 2011 joulukuussa peräkkäisinä päivinä riehuneiden Tapani- ja Hannu-myrskyjen jäljiltä sähköttä oli lähemmäs 600 000 sähkönkäyttäjää ja vikojen korjaamiseen kului viikkoja.

– Tapani-myrskyyn verrattuna sähkökatkojen määrä jäi tänä viikonloppuna vähäiseksi ja etenkin vikojen korjaus onnistui huomattavasti nopeammin. Verkkoyhtiöt saivat korjattua valtaosan vioista jo nyt sunnuntaihin mennessä, sanoo Energiateollisuus ry:n johtava asiantuntija Ina Lehto tiedotteessa.

Energiateollisuuden mukaan viime vuosina sähkönjakeluverkkojen säävarmuuteen on investoitu noin miljardi euroa vuodessa.

Kallansillan joukkokolarissa turvauduttiin harvinaiseen sairaalakyytiin

Ajokeli oli paikoin erittäin huono myös lauantaina. Kuopiossa Kallansilloilla tapahtui iltapäivällä ketjukolari, jossa oli osallisena yhteensä 31 autoa. Harvinaisen suuren kolarisuman paikalla nähtiinkin, että pelastustoiminnanjohtaja turvautui harvoin käytettyyn konstiin. Pohjois-Savon pelastuslaitoksen mukaan pelastustoiminnan johtaja otti onnettomuuspaikalle sattuneen tilausliikenteen linja-auton pelastustoimen käyttöön pelastuslain 36. pykälän 1. momentin kolmannen kohdan mukaisesti.

Pelastuslaitos kiitti myöhemmin bussiyhtiötä, bussinkuljettajaa sekä myös sen matkustajia avusta.

– Paikalle sattuneesta linja-autosta oli suuri apu pelastustoimien hoidossa sekä potilaiden kuljetuksessa sairaalaan. Linja-autolla kuljetettiin 15-20 henkilöä Kuopion yliopistolliseen sairaalaan, pelastuslaitos kirjoitti Facebookissa .

Poliisin mukaan sää oli onnettomuuden tapahtuma-aikaan hyvin huono. Poliisista kerrottiin kuitenkin lauantaina STT:lle, että ajokelillä ei heidän senhetkisten tietojensa mukaan ollut osuutta onnettomuudessa.

Kallansilloilla on sattunut vastaavanlainen, useiden kymmenien autojen ketjukolari liki samaan aikaan vuonna 2011. Otkesin mukaan onnettomuudessa oli tuolloin osallisena 63 ajoneuvoa ja siinä loukkaantui kaikkiaan 38 henkilöä. Erään onnettomuudessa osallisena olleen mukaan paikalle oli syntynyt tuulen nostattamana lumipilvi, joka huononsi näkyvyyden nopeasti lähes olemattomaksi.

- - - -

Uutista on korjattu klo 9.54. Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että Kuopion tapauksessa käytetty lainkohta olisi ollut 36. pykälän 3. momentti. Kyseessä on kuitenkin 36. pykälän 1. momentin kolmas kohta.