Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Antti Kurvisesta maa- ja metsätalousministeri, Petri Honkosesta tiede- ja kulttuuriministeri

Keskusta haluaa maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän seuraajaksi Antti Kurvisen. Kurvisen tilalle tiede- ja kulttuuriministeriksi on puolestaan nousemassa ministerikierrätyksessä puolueen varapuheenjohtaja Petri Honkonen.

Valinnat tehtiin kokouksessa, jossa olivat mukana keskustan eduskuntaryhmä, puoluehallitus ja europarlamentaarikot. Ministerit nimittää presidentti.

Nykyinen maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) väistyy ministerin paikaltaan, koska hän ei ole asettumassa ehdolle enää ensi vuoden eduskuntavaaleissa. Leppä ilmoitti päätöksensä yhteydessä, että hän on valmis luopumaan salkustaan etuajassa.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kertoi, että Kurvisen valinnasta äänestettiin, mikä ei keskustassa ole Saarikon mukaan mitenkään poikkeuksellista. Kurvinen voitti kansanedustaja Arto Pirttilahden äänin 42–14 . Yksi äänesti tyhjää.

Honkosen valintaan ei kohdistunut vastaesityksiä. Leppä ja Kurvinen jatkavat nykyisissä tehtävissään huhtikuun loppuun saakka.

Maatalousministeri Kauhavalta

Kauhavalainen Kurvinen on taustaltaan luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja, ja hän on toiminut aiemmin muun muassa keskustanuorten puheenjohtajana. Eduskuntaan hän nousi vuosi 2015.

Vaalikauden alkupuolella Kurvinen toimi eduskuntaryhmänsä puheenjohtajana.

Saarikko kertoi eduskunnan Pikkuparlamentissa valinnan jälkeen, että valitsi esittämänsä Kurvisen noin kymmenen hyvän ehdotuksen joukosta. Hän liitti Kurvisen valinnan poikkeukselliseen aikaan, joka on seurannut Venäjän laajennettua hyökkäystään Ukrainassa.

Uusi ministeri aloittaa tilanteessa, jossa maataloustuottajien tilanne on ollut heikko energian ja lannoitteiden hintojen voimakkaan nousun seurauksena.

Taustalla on myös viime kesän kuivuuden aiheuttama kehno sato, minkä lisäksi Venäjän sota Ukrainassa sotkee maailmankauppaa ja koko maailman elintarvikehuoltoa.

Valtiovarainministeri Saarikon johtama ministeriryhmä on hahmotellut, että maatalouden tilannetta pyrittäisiin helpottamaan 300 miljoonan euron tukipaketilla.

– Työjärjestys, tärkeysjärjestys ja myös hallituksen arki on muuttunut. Suomalaisen ruuan ja omavaraisuuden merkitys on kasvanut poikkeuksellisella tavalla, Saarikko sanoi puhuessaan medialle.

Kurvinen itse luonnehti tehtävää vaativaksi ja olevansa nöyrä ja otettu valinnasta.

– Maa- ja metsätalousministerin tehtävä on Suomessa ja erityisesti keskustassa ikoninen, hän sanoi.

Myös Kurvinen nosti esiin maatalouden kannattavuuskriisin ja kustannusten pitkäaikaisen nousun. Hän sanoi kynän vaihtuvan niin sanotusti auraan.

– Minulla ei ole mitään harhakuvitelmia siitä, minkälaiseen tilanteeseen olen tulossa tässä tehtävässä, hän kertoi.

Media kysyi Kurviselta muun muassa hänen maataloustaustastaan. Kurvinen totesi, että hänellä ei ole taustaa maatilalla. Hän sanoi kuitenkin tuntevansa tilannetta muun muassa sukulaistensa kautta.

Varapuheenjohtajasta Kurvisen seuraajaksi

Myös Honkonen on toisen kauden kansanedustaja. Hän on kotoisin Saarijärveltä Keski-Suomesta ja valmistui filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta 2014 eli vuotta ennen valintaansa kansanedustajaksi. Honkonen on koulutukseltaan historian ja yhteiskuntaopin opettaja.

Honkonen luonnehti itseään sivistyspoliitikoksi, millä hän viittasi kulttuurialan koulutukseensa ja opettajan taustaansa. Hän nosti esille sen, kuinka hänen tuleva hallinnonalansa on kärsinyt koronavirusepidemian seurauksena.

– Tiedämme, miten kulttuuriala on kärsinyt. Myös liikuntaa-ala on kärsinyt tästä pandemiasta, hän sanoi.

Honkoselta kysyttiin hänen toiminnastaan Suomi–Venäjä-seurassa ja siitä, että sitä on kritisoitu suomettuneeksi.

Honkonen perusteli yhdistystä sillä, että se pyrkii rakentamaan välejä tavallisten suomalaisten ja venäläisten välillä. Hän myös viittasi erilaisista luottamustehtävistä luopumiseen ministeripestin seurauksena.

Keskustan nuorempaa polvea edustava 34-vuotias Honkonen on toiminut puolueen varapuheenjohtajana syksystä 2019 alkaen. Hän haki puolueen puheenjohtajaksi vuotta myöhemmin, mutta jäi äänestyksessä kolmanneksi.

Tällä vaalikaudella Honkonen on toiminut eduskunnassa perustuslakivaliokunnan jäsenenä.

Tiede- ja kulttuuriministerin pesti on vaihtunut usein, sillä Honkosesta on tulossa neljäs henkilö tehtävässä tällä vaalikaudella. Ensimmäisenä salkkuun tarttui Saarikko, jonka äitiysvapaan ajan tehtävää hoiti Hanna Kosonen. Saarikon siirryttyä valtiovarainministeriksi tehtävään nimitettiin Kurvinen. Nimike on tällä vaalikaudella käytössä ensimmäistä kertaa.