Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Haaviston mukaan venäläismuseoista lainassa olleet taideteokset kuuluvat venäläismuseoille – Venäjä kutsunut Suomen Moskovan-lähettilään puhutteluun

Venäläismuseoista lainassa olleet taideteokset kuuluvat venäläismuseoille, sanoi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) torstaina.

Tulli kertoi keskiviikkona, että Vaalimaan rajanylityspaikalla oli viikonloppuna pysäytetty arvokkaita taide-esineitä, jotka olivat matkalla Suomen kautta Venäjälle. Tulli takavarikoi taide-esinekuljetukset EU:n voimassa olevien Venäjän-vastaisten pakotteiden vuoksi. Tutkinnassa on selvinnyt, että esineet kuuluvat venäläisille taidemuseoille.

Haavisto arvioi, että pakotteita laadittaessa ei huomattu ottaa huomioon museoiden välisiä taidelainoja. Asia pyritään Haaviston mukaan ratkaisemaan mahdollisimman nopeasti niin, että taide-esineet saadaan palautettua oikeille omistajilleen museoihin.

Venäjä on vaatinut Suomea pikaisesti palauttamaan takavarikoidut teokset. Maa myös kutsui torstaina Suomen Moskovan-suurlähettilään Antti Helanterän puhutteluun Venäjän ulkoministeriöön tapauksen vuoksi.

Haavisto ei halunnut avata asiaa tarkemmin, mutta kertoi keskustelleensa torstaina Helanterän kanssa ja saaneensa puhuttelusta raportin.

– Venäjällä on huoli omissa museoissaan olleista arvokkaista taideteoksista, jotka nyt sitten tässä tilanteessa on Suomen Tulli pysäyttänyt, koska EU:n sanktiomääräyksissä ei ole huomioitu tällaista erityistilannetta, Haavisto luonnehti.

Haaviston mukaan Suomi on nostanut poikkeuksen tarpeen esiin Brysselissä. Hän uskoo, että asiaa tulee korjattua.

Tulli aloittanut noin 20 esiselvitystä

Tulli kertoi aloittaneensa noin 20 esiselvitystä EU:n Venäjälle ja Valko-Venäjälle asettamien laajojen vienti- ja tuontipakotteiden alaisista kuljetuksista. Esitutkintaan on edennyt tällä hetkellä kaksi tapausta, joista toinen tuli julki jo keskiviikkona. Siinä Tulli takavarikoi Venäjälle matkalla olleita taide-esineitä kymmenien miljoonien eurojen arvosta.

Kymmenessä esiselvityksessä olleessa tapauksessa Tulli on todennut, ettei esitutkintaa ole syytä aloittaa.

– Näissä tapauksissa pakotteiden alaisten tuotteiden kuljetus on lähtenyt ennen pakotteiden asettamista. Sisällöllisesti näissä kuljetuksissa on kuitenkin ollut tuotteita, jotka kuuluvat pakotevalvonnan piiriin, mutta tilausajankohdasta johtuen tekoja ei voida pitää tahallisina, kertoi valvontajohtaja Hannu Sinkkonen Tullin tiedotteessa.

Esiselvityksiä Tulli toteaa aloittaneensa erityisesti niin sanotuista kaksikäyttötuotteista, joita voi käyttää sekä siviili- että sotilastarkoituksiin. Tällaisia tuotteita ovat monet elektroniikka- ja sähkötuotteet, kuten tietokoneiden osat.

Puolustustarvikkeet, veneet, puhelimet ja erilaiset elektroniset komponentit kuuluvat niin ikään pakotelistoille. Lisäksi niin kutsuttujen ylellisyystavaroiden vienti Venäjälle on kielletty.