Turkin Istanbulissa sadat ihmiset osoittivat tiistaina mieltä ihmisoikeusaktivistien vankeustuomioita vastaan. Turkkilainen oikeusistuin tuomitsi maanantaina kahdeksan aktivistia vuonna 2013 tapahtuneiden hallituksen vastaisten protestien takia.
Pisin eli elinkautinen vankeusrangaistus langetettiin Osman Kavalalle. Hän on ollut vangittuna vuodesta 2017. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ja useat länsimaat, myös Suomi, ovat vaatineet hänen vapauttamistaan.
Seitsemän muuta ihmisoikeusaktivistia tuomittiin 18 vuodeksi vankeuteen.
Noin 400 mielenosoittajaa kokoontui Istanbulissa kuuluisan Taksim-aukion lähelle ja huusivat "Kaikkialla on Taksim, kaikkialla on vastarinta!" ja "Tämä on vasta alkua, taistelu jatkuu!"
Vuoden 2013 protestit alkoivat, kun istanbulilaiset nousivat vastustamaan kaupungin keskustassa sijaitsevan Gezi-puiston purkamista uuden ostoskeskuksen tieltä. Pieni protesti kasvoi lopulta laajaksi protestiliikkeeksi Turkin hallintoa vastaan.
Istanbulin lisäksi mieltä osoitettiin tiistaina myös maan pääkaupungissa Ankarassa. Siellä mielenosoittajia oli noin 350.
Maanantain vankeustuomiot herättivät kohua paitsi ihmisoikeuksia puolustavissa myös Turkin liittolaisissa muun muassa Yhdysvalloissa, Ranskassa ja Saksassa. Yhdysvallat sanoi olevansa "hyvin huolestunut" Kavalan tuomiosta. Saksa puolestaan vaati Kavalan "välitöntä vapauttamista".
Ranska tuomitsi tiistaina Kavalan elinkautistuomion ja sanoi sen loukkaavan Turkin kansainvälisiä sitoumuksia.
Turkin oikeusministeri Bekir Bozdag tyrmäsi kansainvälisen arvostelun ja sanoi, ettei Yhdysvalloilla tai millään muulla valtiolla ole oikeutta sanoa mitään Turkin oikeudellisesta prosessista.