Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaasuyhtiöt ovat taipumassa Venäjän vaatimuksiin ruplamaksuista, kertoo kansainvälinen media

Monet suurista eurooppalaisista venäläisen maakaasun ostajista ovat taipumassa Venäjän vaatimukseen maksaa kaasusta ruplissa, kirjoittaa muun muassa talouslehti Financial Times (FT).

Yhtiöiden joukossa on saksalainen Uniper, jonka omistajiin kuuluu suomalainen Fortum. Fortumista yli puolet omistaa Suomen valtio.

Fortumin STT:lle toimittaman lausunnon mukaan Uniper on tiiviissä keskusteluyhteydessä Saksan hallituksen kanssa todennut, että kaasun ostaminen Venäjältä on edelleen mahdollista EU:n sanktiot huomioiden.

– Uuden maksumekanismin käyttöönoton jälkeenkin Uniper maksaa kaasusta euroissa. Uniper käy keskusteluja sopimuskumppaninsa Gazpromin kanssa uuden maksumekanismin käyttöönotosta. Seuraavan kerran kaasumaksuja suoritetaan yhtiön sopimusten mukaisesti toukokuun lopussa, lausunnossa sanotaan.

Fortum ei halunnut kommentoida asiaa muutoin.

Uniperin lisäksi järjestelyyn olisivat FT:n mukaan lähdössä mukaan ainakin Itävallan, Unkarin ja Slovakian kaasuyhtiöt. Italian kaasuyhtiöllä on vielä liki kuukausi aikaa miettiä vaihtoehtojaan, sillä sen seuraava maksuerä lankeaa vasta toukokuun lopussa.

Kaasuyhtiöt maksaisivat kaasustaan euroissa Gazprombankille, ja valtuuttaisivat sen jälkeen pankin vaihtamaan eurot rupliin, jotka siirrettäisiin Venäjälle.

Gazprombank ei ole EU:n pakotelistalla.

Torstaina Unkarin ulkoministeri vahvisti CNN:lle maan taipuvan Venäjän ruplamaksuvaatimuksiin.

– Kaasutoimituksestamme 85 prosenttia tulee Venäjältä ja öljytoimituksistamme 65 prosenttia tulee Venäjältä. Miksi? Koska tämän määrää infrastruktuuri. Asia ei ole näin huvin vuoksi, emme ole valinneet tilannetta, ulkoministeri Peter Szijjarto selitti CNN:lle.

"Maksatte euroilla, ja se siitä"

Taloudesta vastaava EU:n komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis sanoi FT:n haastattelussa, että vaikka yhtiöillä on oikeus tulkita kaasusopimuksiensa määräyksiä haluamallaan tavalla, niiden tulisi hänen mielestään pitäytyä niissä kirjaimellisesti.

– Hinnoista on sovittu euroissa ja dollareissa. Joten maksatte kaasusta euroissa, ja se siitä, Dombrovskis kuittasi.

Uniperin talousjohtajan Tiina Tuomelan mukaan yhtiö pitää uutta maksujärjestelyä laillisena.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi keskiviikkona, että kaasutoimitusten maksaminen ruplilla rikkoo EU-pakotteita, jos alkuperäisessä sopimuksessa ei ole sovittu maksujen toimittamisesta ruplina.

Von der Leyenin mukaan lähes kaikissa kaasusopimuksissa maksut on määritelty toimitettavaksi euroina tai dollareina. Hän korosti, että yhtiöiden ei tulisi taipua Venäjän käskyihin.

Venäjä katkaisi keskiviikkona kaasutoimitukset Bulgariaan ja Puolaan, koska nämä eivät olleet maksaneet kaasustaan ruplissa.

Kaasuyhtiöiden maksusuunnitelmista kertoi Suomessa ensin Kauppalehti.

Selvitys: EU ostanut Venäjältä fossiilista energiaa 44 miljardilla sodan aikana

Venäjä on myynyt maailmalle fossiilista energiaa 63 miljardin euron arvosta Ukrainan sodan alkamisen jälkeen, kertoo tuore selvitys. Suomessa päämajaansa pitävän Centre for Research on Energy and Clean Air (Crea) -tutkimuslaitoksen mukaan viennistä lähes kolme neljäsosaa eli 44 miljardia suuntautui EU:n alueelle

EU-maista eniten venäläistä fossiilienergiaa on tuonut kahdessa kuukaudessa Saksa 9,1 miljardin euron arvosta. Crea perustaa arvionsa laivarahteihin sekä öljy- ja kaasuputkiin.

Selvityksen mukaan öljyn ja hiilen tuonti EU:hun on sodan alettua laskenut, mutta kaasun lisääntynyt.

Crean selvityksestä kertoi aiemmin Suomessa muun muassa Helsingin Sanomat.