Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Koronarajoituksista vapaa vappu piti juhlijat liikenteessä yömyöhään, puolustusministerin mukaan Ruotsin ilmatilan loukkaamista ei voida hyväksyä, Azovstalin terästehtaalta saatu evakuoitua siviilejä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Koronarajoituksista vapaa vappu piti juhlijat liikenteessä yömyöhään

Koronavirusrajoituksista vapaampi vappu on saanut juhlijat ottamaan ilon irti, arvioidaan muun muassa Helsingin poliisista STT:lle. Myös Sisä-Suomen poliisista arvioidaan, että yönjuhlinnassa on ollut työkokemuksen perustella huomattava ero aiempiin koronapandemia-ajan vappuihin.

Itä-Suomen poliisista sanotaan STT:lle, että juhlinta on ollut viime vappuun verrattuna rauhallisempaa. Syynä saattaa olla kolea sää. Esimerkiksi Kuopiossa on ollut yöllä pakkasta.

Eri puolilla maata juhlat ovat jatkuneet pitkälle yöhön. Tähän on poliisilaitosten arvioiden mukaan vaikuttanut se, että ravintolat ovat olleet tänä vappuna auki.

Vapunpäivää värittävät perinteikkäät vappukulkueet ja puistopiknikit

Tänään juhlitaan vappua. Vapunpäivänä perinteikkäät työväen vappukulkueet marssivat useissa kaupungeissa ja monet juhlistavat päivää piknikeillä.

Ympäristöasiat kannattaa muistaa ottaa huomioon juhlinnassa, sillä vapusta tulee helposti vuoden roskaisin juhlapyhä.

Kestävää kulutusta voi edesauttaa esimerkiksi kierrättämällä vanhoja vapputamineita. Piknikille mukaan voi ottaa kunnon aterimet ja mukit.

Sadekuurot vaanivat vapunviettäjiä, sää vuodenaikaan nähden kylmää

Vapunpäivälle on odotettavissa vaihtelevaa pilvisyyttä ja monin paikoin myös sadekuuroja, kertoo Ilmatieteen laitos.

Päivällä lämpötilat nousevat maan etelä- ja keskiosassa 6–11 asteeseen.

Maan pohjoisosassa on päivällä 2–6 lämpöastetta. Pohjoisessa on enimmäkseen poutaa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan sää on vuodenaikaan nähden kylmää. Tuuli on heikkoa tai kohtalaista.

Maan länsi- ja eteläosiin on annettu varoitus ruohikkopalovaarasta.

Puolustusministerin mukaan Ruotsin ilmatilan loukkaamista ei voida hyväksyä

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist sanoo, että Ruotsin ilmatilan loukkaamista ei voida hyväksyä.

Hultqvist kommentoi SVT:lle toiminnan olevan epäammattimaista ja yleiseen turvallisuustilanteeseen nähden erittäin sopimatonta. Puolustusministerin mukaan Ruotsin itsemääräämisoikeutta tulee aina kunnioittaa.

Venäläinen sotilaskone loukkasi perjantaina illalla Ruotsin ilmatilaa Blekingen eteläpuolella. Ruotsin puolustusvoimat vahvisti useiden tiedotusvälineiden tiedot lauantai-iltana.

Kone loukkasi Ruotsin ilmatilaa lyhyen aikaa, jonka jälkeen se poistui alueelta.

Ukrainan Zelenskyi: Venäläisöljyyn kohdistettava rajoituksia lähitulevaisuudessa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo viimeisimmässä jokailtaisessa puheessaan, että Ukraina odottaa lähitulevaisuudessa päätöksiä venäläisen öljyyn kohdistuvista rajoituksista.

Ainakin yhdysvaltalaismediat New York Times ja Bloomberg kirjoittavat, että Euroopan unionissa ollaan aikeissa ehdottaa venäläisen öljyn tuontiin kohdistuvaa kieltoa. Kielto tulisi voimaan vuoden loppuun mennessä, ja sitä ennen rajoitukset tulisivat voimaan asteittain. Molemmat mediat perustavat tietonsa asiaa tunteviin lähteisiin.

Azovstalin terästehtaan alueelta saatu evakuoitua parikymmentä siviiliä

Ukrainassa Mariupolin rannikkokaupungissa sijaitsevasta Azovstalin terästehtaasta on pystytty evakuoimaan 20 siviiliä tulitauon alettua, kertoi Azovin rykmentin varakomentaja Svjatoslav Palamar.

Palamar kertoi CNN:n mukaan, että tulitauko alkoi lauantaina aamupäivällä. Evakuoidussa ryhmässä oli naisia ja lapsia. Heidät on tarkoitus kuljettaa Ukrainan hallussa olevaan Zaporizhzhjan kaupunkiin.

Azovstalin terästehdaskompleksin alueella on siviilejä, ja lisäksi sinne ovat perääntyneet viimeiset Mariupolin kaupunkia puolustavat ukrainalaisjoukot. (Lähde: AFP)