Oppositio höykytti oikeusministeri Henrikssonia valmiuslakiesityksen puutteista

Oppositiopuolueet höykyttivät oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonia (r.) valmiuslakiesityksen väitetyistä puutteista eduskunnan lähetekeskustelussa tiistaina.

Perussuomalaisten, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien mielestä lakiesitykseen olisi pitänyt sisältyä mahdollisuus Suomen rajan sulkemiseen kokonaisuudessaan tilanteessa, jossa esimerkiksi Venäjä ohjaisi Suomen rajalle turvapaikanhakijoita hybridivaikuttamismielessä.

– Siitä ei päästä mihinkään, että tästä esityksestä puuttuu pihvi eli se toimivaltuus turvapaikanhaun keskeyttämisestä hybridivaikuttamistilanteessa, kokoomuksen Pia Kauma sanoi.

Useat edustajat viittasivat lähetekeskustelussa Valko-Venäjän viime vuonna Puolan ja Liettuan rajoilla toteuttamiin vaikuttamisoperaatioihin ja ihmettelivät, että Suomessa ei ole vieläkään saatu aikaiseksi lainsäädäntöä, jonka nojalla turvapaikkahakemusten vastaanotto voidaan keskeyttää.

Perussuomalaisissa epäiltiin viiveen johtuvan siitä, että hallituspuolueiden kesken olisi erimielisyyttä lain säätämisestä.

– Tämä haiskahtaa hivenen poliittiselta, ei niinkään juridiselta ongelmalta, Mari Rantanen (ps.) sanoi.

Valmistelu käynnissä pikavauhdilla

Henriksson vakuutti oppositiopuolueille, että tähän niin sanottuun välineellistettyyn maahantuloon koskevaa sääntelyä valmistellaan pikaisella aikataululla sisäministeriössä ja oikeusministeriössä. Jatkovalmistelussa olevat säännökset on Henrikssonin mukaan tarkoitus antaa eduskunnalle täydentävänä hallituksen esityksenä mahdollisimman pian.

Henriksson muistutti, että välineellistetyn maahantulon torjuntaan liittyy Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten kannalta erittäin vaikeasti ratkaistavia ja monimutkaisia oikeudellisia kysymyksiä.

– Tällaista sääntelyä, joka koskee myös EU:n ulkorajaa, ei ole viisasta antaa varmistamatta ehdotuksen oikeudellista hyväksyttävyyttä ensin Euroopan komissiolta, Henriksson painotti.

– Jos tämä olisi ollut helppo asia, tämä olisi varmasti hoidettu aikoja sitten, hän jatkoi.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut