Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Otkes Joroisten kiskobussiturmasta: Evakuoinnin riskien arviointia päivitettävä

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) katsoo, että kiskobussien vaaratilanteiden ja onnettomuuksien varalta on päivitettävä yksin työtä tekevien riskienarviointia evakuointitilanteissa. Otkes otti kantaa asiaan keskiviikkona, kun se julkisti Joroisten viime kesäkuun kiskobussiturman tutkinnan tulokset.

Kiskobusseissa on sattunut runsaassa vuosikymmenessä useita tulipaloja, joissa matkustajia on jouduttu evakuoimaan.

– Yli puolet tulipaloista on tapahtunut aikana, jolloin matkustamossa ei ole ollut junahenkilökuntaa ja veturinkuljettaja on huolehtinut evakuoinnista yksin. Tähän malliin siirryttiin vuonna 2015, mutta riskienarviointia yksintyöskentelystä ei ole näiltä osin päivitetty, toteaa tutkinnanjohtaja Lasse Laatta Otkesin tiedotteessa.

Otkes antoi nyt turvallisuussuosituksia esimerkiksi sen varalta, että kiskobussin kuljettaja ei ole turman jälkeen toimintakykyinen.

Pohjois-Savon Joroisissa kahdesta kiskobussista koostunut juna oli matkalla Joensuusta Pieksämäelle 5. kesäkuuta 2021, kun toinen kiskobusseista syttyi palamaan. Otkes toteaa, että kuljettajan neuvokkuuden ansiosta matkustajat saatiin evakuoitua, vaikka evakuoinnista ei ollut ohjeita eikä sitä ollut harjoiteltu. Onnettomuudesta ei aiheutunut henkilövahinkoja.