Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hypo: Asuntokauppa laskee alkuvuonna noin kymmenen prosenttia – hinnat nousevat maltillisesti, yksiöiden hinnat tulevat jopa laskemaan

Suomen asuntokauppa laskee noin kymmenen prosenttia tämän vuoden tammi-kesäkuussa, arvioi Suomen Hypoteekkiyhdistyksen (Hypo) asuntomarkkinakatsaus. Ukrainan sota kutisti asuntokauppaa maalis-huhtikuussa ja on tehnyt tulevaisuuden näkymistä epävarmempia.

Samalla kun asuntokauppa laskee, asuntojen hinnat nousevat hyvin maltillisesti. Asuntojen hinnat nousevat tänä vuonna noin puolitoista prosenttia, kun ensi vuonna nousu jää Hypon mukaan vain puoleen prosenttiin. Kun inflaatio ja palkat kohoavat asuntojen hintoja enemmän, tulee asuntojen reaalihinnat laskemaan Hypon arvion mukaan selvästi.

Eniten sakkaavat yksiöiden hinnat, jotka voivat jopa laskea. Pienien asuntojen lisääntynyt rakentaminen näkyy näiden asuntojen hinnoissa myös suurissa kaupungeissa ja muissa kasvukeskuksissa.

Sen sijaan suurempien asuntojen hinnat tulevat nousemaan pääkaupunkiseudun, Turun ja Tampereen alueilla.

Asunnot rapistuvat kasaan, kun niiden korjaus ei ole taloudellisesti kannattavaa

Asuntomarkkinoita tulee vaivaamaan myös korjattavien asuntojen määrä, arvioi Hypo. Monella paikkakunnalla jää paljon vuotavia kattoja ja halkeilevia julkisivuja korjaamatta. Esimerkiksi Savonlinnassa joka kuudes huoltoa vaativa koti jää korjaamatta.

Korjaus ei Hypon mukaan usein kannata, koska remontit maksavat enemmän kuin mitä asunnon arvo kasvaisi sen ansiosta. Joskus asuntoja ei korjata, koska niissä ei ole asukkaita.

Suurissa kaupungeissa, kuten Helsingissä, Tampereella ja Turussa, lähes kaikki huoltoa vaativat talot korjataan.