Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ISW: Venäjä joutuu täydentämään eliittijoukkoja palkkasotureilla – brittien mukaan Valko-Venäjä sitoo ukrainalaisjoukkoja maiden rajalle

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi, että Venäjä on hylännyt suunnitelmat ukrainalaisjoukkojen laajasta piirittämisestä Ukrainan itäosissa. ISW:n mukaan Venäjän tavoitteena on aiemmin ollut todennäköisesti saartorenkaan yhdistäminen Donetskin kaupungin ja Iziumin välillä, mutta nyt sen tavoitteena on enää Luhanskin alueen valtaaminen.

ISW arvioi, että sodan aikana kärsittyjen tappioiden vuoksi Venäjällä ei ole enää taisteluvalmiita reservejä, jonka vuoksi taistelijoita joudutaan haalimaan muun muassa yksityisistä palkka-armeijoista. Ukrainan asevoimien esikunta arvioi, että Venäjä muodostaa tällä hetkellä yksiköitä joissa yhdistyy maahanlaskujoukkojen sotilaita ja palkkasotureita. ISW:n mukaan eliittijoukoiksi kuvailtujen maahanlaskujoukkojen täyttämistä palkkasotureilla voi kuvailla shokeeraavaksi ja se olisi selkein tähänastinen merkki Venäjän miehistöpulasta.

Valko-Venäjä on sijoittanut Ukrainan vastaisen rajansa läheisyyteen erikoisjoukkoja sekä maan länsiosissa sijaitseville harjoitusalueille ilmapuolustus-, tykistö- ja ohjusjoukkoja, kertoo puolestaan Britannian sotilastiedustelu päivittäisessä tilannekatsauksessaan.

Britit arvioivat, että valkovenäläisjoukkojen läsnäolo rajan läheisyydessä todennäköisesti sitoo ukrainalaisia yksiköitä, jolloin ne eivät voi siirtyä tukemaan operaatioita Donbassissa ja muualla Ukrainan itäosissa.

Britit toteavat, että Valko-Venäjä ei ole vielä osallistunut toistaiseksi suoraan konfliktiin, vaikka venäläisjoukot käyttivätkin maan alueita hyökätessään Ukrainan pohjoisosiin konfliktin alussa. Arvion mukaan Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka pyrkii tasapainottelemaan Venäjän tukemisen ja konfliktin välttelyn välillä.