Senegalin presidentti Macky Sall on erottanut maan terveysministerin 11 vastasyntyneen kuolemaan johtaneen tuhoisan sairaalapalon jälkimainingeissa.
Myöhään keskiviikkona maan länsiosassa Tivaouanen kaupungissa riehuneen tulipalon on kerrottu syttyneen oikosulun vuoksi. Oikosulkua ovat syyttäneet muun muassa kaupungin pormestari Demba Diop sekä Sallin erottama terveysministeri.
Pormestari on kiistänyt syytökset, joiden mukaan vauvat olisivat olleet osastolla yksin ilman valvontaa. Syytöksiä ovat esittäneet niin kuolonuhrien läheiset, minkä lisäksi väitteet ovat levinneet myös sosiaalisessa mediassa.
Diop kertoo, että keskiviikkoiltana paikalla olisi ollut kätilö ja hoitaja. Henkilökuntaan kuulunut kaksikko oli pormestarin mukaan pyörtynyt, mutta heidät oli saatu tokenemaan.
– Laiminlyöntejä ei ollut, Diop vakuutteli.
Diop on sen sijaan sanonut tulipalon levinneen erittäin nopeasti ja ilmastoinnin nopeuttaneen paloa.
Äitiysosastolta on kerrottu pelastetun kaksi vauvaa.
Presidentti palaa ulkomailta etuajassa vieraillakseen sairaalassa
Tivaouanen tragedian jälkeen maassa oli vaadittu terveysministeri Abdoulaye Diouf Sarrin eroa. Presidentin kanslian mukaan Sarrin tilalle nousee Senegalin kansanterveysviraston entinen pääjohtaja Marie Khemesse Ngom Ndiaye.
Tulipalon aikaan Genevessä Maailman terveysjärjestö WHO:n kokouksessa ollut Sarr on kertonut, että maassa on aloitettu tutkinta tapauksen selvittämiseksi.
Myös tiistaina jatkokaudelle WHO:n johdossa valittu Tedros Adhanom Ghebreyesus kommentoi traagisia uutisia Twitterissä ja esitti surunvalittelunsa tulipalossa kuolleiden lasten vanhemmille ja sukulaisille.
Tedros julkaisi tviittinsä vastauksena presidentti Sallin alkuperäiseen tviittiin, jossa tämä kertoi kuolemista myöhään keskiviikkona paikallista aikaa.
Sall on julistanut maahan kolmen päivän kansallisen suruajan. Ulkomailla vierailevan presidentin on määrä palata etuajassa Senegaliin ja vierailla sairaalassa lauantaina, hänen kansliansa kertoo.
Julkisen terveydenhuollon tila tyrmistyttää
Tulipalo on viimeisin maan julkisen terveydenhuollon heikkouksia paljastaneista tragedioista. Esimerkiksi huhtikuun lopulla maan pohjoisosassa sijaitsevassa Lingueressa kuoli neljä vastasyntynyttä vauvaa niin ikään sairaalassa syttyneessä tulipalossa.
Huhtikuussa läntisessä Afrikassa sijaitsevassa maassa kauhisteltiin myös keisarinleikkaukseen pääsyä odottaneen naisen kuolemaa.
Raskaana ollut nainen oli saapunut kivuissaan sairaalaan maan luoteisosassa sijaitsevassa Lougassa. Henkilökunta ei ollut suostunut tekemään naiselle hänen pyytämäänsä keisarinleikkausta, sillä operaatiosta ei ollut sovittu etukäteen.
Nainen kuoli huhtikuun 1. päivänä 20 tuntia sairaalaan saapumisensa jälkeen.
Hänen kuolemansa aiheutti ympäri Senegalia tyrmistystä siitä, miten huonossa kunnossa maan julkinen terveydenhuoltojärjestelmä on. Tuolloin vielä terveysministerinä toiminut Sarr myönsi kaksi viikkoa naisen menehtymisen jälkeen, että kuolema olisi voitu välttää.
Kolme naisen kuoleman aikoihin töissä ollutta kätilöä sai tuomion tapaukseen liittyen. Kätilöt saivat kukin kuuden kuukauden ehdollisen tuomion, koska he eivät olleet auttaneet vaarassa ollutta henkilöä.
Amnesty vaatii riippumatonta tutkintaa
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Senegalin johtajan Seydi Gassaman mukaan järjestö oli vaatinut aiemman sairaalapalon jälkimainingeissa, että vastasyntyneisiin liittyvät palvelut tutkitaan ja päivitetään sairaaloissa ympäri maata.
Uuden tragedian jälkeen järjestö peräänkuuluttaa Gassaman mukaan Senegalin hallintoa perustamaan riippumattoman tutkintakomitean "vastuun selvittämiseksi ja syyllisten rankaisemiseksi riippumatta siitä, millä tasolla he ovat valtiokoneistossa".
---
Juttua korjattu klo 10.03: Toisin kuin uutistoimisto AFP aiemmin virheellisesti kertoi, terveysministerin nimi on Abdoulaye Diouf Sarr, ei Abdoudaye Diouf Sarr.