Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Omikron muutti koronaepidemian Suomessa erilaiseksi kuin muina vuosina – USA:n ex-presidentti Trump: Joukkoampumisten syynä "pahuus", ei aseet

Omikron muutti koronaepidemian Suomessa selvästi erilaiseksi kuin muina vuosina

Koronavirukseen liittyvien kuolemantapausten määrä on yli kaksinkertaistunut lähes 4 400:aan tämän vuoden puolella.

THL:n ylilääkärin Tuija Leinon mukaan tätä selittää se, että herkästi rokotussuojankin läpi tarttuva omikronmuunnos pääsi kiertämään vanhusten parissa nopeasti.

Herkästi tarttuva omikron myös lisäsi tartuntamääriä paljon, mutta suhteessa niihin se on ollut selvästi aiempia muunnoksia vaarattomampi.

Kuolemantapausten nimellisiä määriä kasvattaa myös tilastointitapa, jossa kaikki 30 päivän kuluessa positiivisesta koronatestistä tapahtuneet kuolemat lasketaan koronaan liittyviksi kuolemiksi kuolinsyystä riippumatta.

Pienelläkin pihalla voi varjella luonnon monimuotoisuutta

Luonnonmukaisuus lisää suosiotaan puutarhanhoidossa. Elinympäristön monimuotoisuutta ja hiilensidontaa voi asiantuntijoiden mukaan tukea pienilläkin pihoilla.

Moni puutarhaharrastaja haluaa muuttaa nurmikkopihaansa monimuotoisempaan suuntaan. Jalostettujen puutarhakasvien rinnalla suositaan myös luonnonkukkia ja hyötykasveja.

Myös viljelypalstojen, siirtolapuutarhojen ja viherkattojen merkitys luonnon monimuotoisuudelle kasvaa sitä mukaa, kun asfaltoidut alueet laajenevat kaupunkiympäristöissä.

Ulkoministeri Haavisto: Ulkoministeri Blinken täysin tietoinen Turkin kysymyksistä

Washingtonissa vieraillut ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin olevan täysin tietoinen siitä, että Turkilla on kysymyksiä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen liittyen.

Haavisto puhui suomalaismedialle Washingtonissa myöhään perjantaina.

Haavisto sanoo kertoneensa Blinkenille Suomen ja Ruotsin delegaatioiden keskiviikkoisesta vierailusta Turkkiin. Koska keskustelut Turkin kanssa jatkuvat, sanoi Haavisto, ettei hänellä ja Blinkenilla ollut tarvetta mennä aiheessa yksityiskohtiin sen suhteen, miten Naton jäsenmaat voisivat tällä erää tukea Suomea ja Ruotsia prosessissa.

Haaviston mukaan suurin osa Nato-maista varmasti toivoo, että ongelma Turkin kanssa on ratkaistu Naton kesäkuiseen huippukokoukseen mennessä.

Raportti: Venäjän valtio yllyttää kansanmurhaan Ukrainassa, tarkoituksena tuhota Ukrainan kansa

Venäjän valtio yllyttää kansanmurhaan Ukrainassa, toteaa tuore raportti. Sen mukaan julmuuksista, joihin venäjän joukot ovat syyllistyneet, voidaan päätellä, että sen tarkoituksena on tuhota Ukrainan kansa.

Raportin mukaan todisteina tästä ovat siviilien kidutukset ja joukkoteloitukset, järjestelmällinen seksuaalinen väkivalta sekä iskut evakuointireitteihin ja humanitäärisiin käytäviin.

Raportin ovat julkaisseet yhdysvaltalainen New Lines Institute for Strategy and Policy ja kanadalainen Raoul Wallenberg Center for Human Rights. Sen tekemiseen on osallistunut joukko kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien asiantuntijoita. Raportista uutisoi muun muassa uutiskanava CNN.

USA:n ex-presidentti Trump: Joukkoampumisten syynä "pahuus", ei aseet

Yhdysvalloissa aselobbausjärjestö NRA:n konferenssissa puhunut maan entinen presidentti Donald Trump sanoi Texasin kouluampumisen johtuneen " täydellisestä pahuudesta".

Hän syytti tapauksen politisoinnista demokraatteja. Yhdysvalloissa demokraatit ovat pitkään esittäneet kiristyksiä aselakeihin.

Trumpin mukaan syitä joukkoampumisille eivät ole aseet, vaan mielenterveysongelmat, koulujen kurinpitotoimien riittämättömyys ja perinteisten perhearvojen rappeutuminen.

Hän kritisoi puheessaan myös Yhdysvaltain Ukrainalle antamia apupaketteja ja sanoi, että rahat olisi pitänyt käyttää koulujen turvallisuustoimiin.

Suomi pelaa pääsystä jääkiekon MM-loppuotteluun

Suomi pelaa tänään pääsystä jääkiekon MM-kisojen loppuotteluun. Kello 14.20 Tampereella käynnistyvässä välierässä vastaan asettuu Yhdysvallat. Toinen loppuottelija selviää kello 18.20 alkavassa välieräpelissä Kanada–Tshekki.

Suomi voitti Yhdysvallat maalein 4–1 alkulohkossa. Puolivälierissä Suomi voitti Slovakian 4–2 ja Yhdysvallat Sveitsin 3–0.