Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

HS: MTK:n puheenjohtaja arvioi, ettei kaikilla ei ole Suomessakaan varaa ensi talvena ostaa riittävästi ruokaa

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton (MTK) puheenjohtaja Juha Marttila arvioi Helsingin Sanomien (HS) mukaan, että köyhissä Itä-Euroopan maissa voidaan ensi talvena jo nähdä nälkää ruoan ja energian korkeiden hintojen vuoksi. Suomessakaan ei hänen mukaansa kaikilla ole välttämättä varaa ostaa riittävästi ruokaa.

– Ruokakriisi on syytä ottaa vakavasti, vaikkei ruoka olekaan loppumassa Suomesta, Marttila sanoo lehden haastattelussa.

Marttilan mukaan Suomessakin tullaan todennäköisesti tarvitsemaan ratkaisuja, joilla varmistetaan, että kaikilla on varaa ruokaan.

Luonnonvarakeskus on arvioinut, että ruoan hinta nousee tänä vuonna jopa 10 prosenttia suhteessa viime vuoden keskimääräiseen hintatasoon. Keskimääräisen suomalaisen kotitalouden ruokalasku voi kasvaa yli 500 eurolla, HS kertoo.

Monet maatilat ovat taloudellisessa ahdingossa, kun esimerkiksi energian, polttoaineiden ja lannoitteiden hinnat ovat nousseet rajusti. Tuottajahinnat eivät ole nousseet vastaavasti.

HS:n mukaan Marttila vaikuttaa olevan suhteellisen tyytyväinen valtion toimiin maatalouden kriisissä. Huoltovarmuuden takaamiseen tarkoitettu 330 miljoonan euron tukipaketti kattaa hänen mukaansa tiloilla tänä vuonna keskimäärin 20–25 prosenttia kustannusten noususta, mutta vaihtelu tilojen kesken on suurta.

Tuleva satokausi on tärkeä siinä, miten tilanne ruokamarkkinoilla Suomessa kehittyy.

– Nyt on maailman historian kaikkien aikojen kalleimmat panokset pistetty tuonne peltoon, ja kassat ovat tyhjiä. Jos tästä tulee katovuosi, sitten hukka perii, Marttila sanoo HS:lle.

Hyvä sato pelastaisi paljon viljasektorilla.

– Viljojen hinnat ovat nyt maailmassa historiallisen korkeita. Siellä on siis odottamassa hyvät hinnat kunhan saataisiin jotakin myytävää, Marttila toteaa HS:n mukaan.