Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi–Venäjä-seura palauttaa yli 82 000 euroa virheellisesti käytettyä avustusrahaa

Suomi–Venäjä-seura on kertonut palauttavansa yli 82 000 euroa avustusrahoja, joita se on käyttänyt virheellisesti. Seura kertoi itse asiasta toukokuun loppupuolella tiedotteella, ja keskiviikkona asian nosti omien lisäselvitystensä kanssa esille Talouselämä.

Suomen ja Venäjän välinen ystävyysseura on tullut tunnetuksi siitä, että sen johdossa on usein ollut keskustataustaisia korkean profiilin poliitikkoja.

Seuran tiedotteen mukaan seura maksaa takaisin avustuksia, koska se on ollut vuodesta 2003 saakka vuokralla Merihaan Tilapalvelu Oy:n tiloissa. Vuodesta 2017 saakka opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksia ei olisi saanut käyttää vuokriin, jos avustuksen saaja toimii omistamassaan tai rinnakkaisorganisaationsa omistamissa tiloissa.

– Olemme erittäin pahoillamme syntyneestä virheestä ja palautamme ehtojen vastaisesti käytetyt avustukset korkoineen välittömästi, Suomi–Venäjä-seuran pääsihteeri Niina Sinkko sanoi tiedotteessa.

Sinkon mukaan seura ei aiheuttanut virhettä tahallisesti vaan avustusehtojen muuttuminen oli jäänyt huomaamatta.

Tuoreemmissa avustusehdoissa toimitilakustannukseksi hyväksytään vain tiloista maksettava hoitovastike sekä toimitilojen käyttö- ja ylläpitokustannuksia, elleivät ne jo sisälly edellä mainittuun hoitovastikkeeseen.

Johdossa useita keskustalaisia

Seura muutti uusiin, ulkopuolisen toimijan vuokraamiin tiloihin Katajanokalle keväällä 2021. Seuran tiedotteen mukaan se maksoi vuodesta 2020 alkaen vuokrasuhteen loppumiseen saakka Merihaan Tilapalvelulle avustusehtojen mukaisesti vuokrana vain vastikkeen osuuden.

Talouselämä puolestaan kertoi omassa selvityksessään, että vielä alkuvuodesta 2020 seura olisi toiminut virheellisesti.

Vuosina 2015–2019 seuran johdossa oli Katri Kulmuni (kesk.) ja syksystä 2020 nykyinen tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.). Honkonen jätti puheenjohtajuuden noustuaan ministeriksi.

Aiemmin seuran johdossa ovat olleet muun muassa keskustataustainen Paula Lehtomäki ja diplomaatti Heikki Talvitie.

Suomi–Venäjä-seura vaati maaliskuisessa ulostulossaan Venäjää lopettamaan sotatoimet Ukrainassa ja luonnehti niitä seuran arvojen vastaisiksi.