Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Omalääkärimalli 2.0 selvitettävänä kesän aikana

Sosiaali- ja terveysministeriö teettää kesän aikana selvityksen siitä, miten omalääkärimalli voitaisiin toteuttaa yhdessä hoitotakuun kanssa. Tarkoitus ei ole palata vanhaan omalääkärimalliin, vaan kehittää uuteen toimintaympäristöön sopiva Omalääkäri 2.0 -malli tai -mallit, joiden avulla olisi mahdollista edistää hoidon saatavuutta ja jatkuvuutta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) toteaa, että omalääkärimallin suurin hyöty tulee asukkaille parantuneena hoidon jatkuvuutena. Myös terveydenhuolto ja sen työntekijät hyötyvät.

– Hyvän omalääkärikohtaisen hoidon jatkuvuuden on osoitettu olevan yhteydessä vähäisempään päivystyspalveluiden käyttöön. Hyvinvointialueiden näkökulmasta omalääkärijärjestelmä voi alentaa terveydenhuollon kokonaishintaa ja helpottaa rekrytointeja, kun lääkäreille tarjotaan mielekäs tapa tehdä töitä, Lindén sanoo tiedotteessa.

Uusi omalääkärimalli voisi perustua esimerkiksi omalääkärin ja omahoitajan yhdistelmään tai pieneen tiimiin. Selvityksessä tarkastellaan erilaisia nykyisen lainsäädännön mukaisia tapoja toteuttaa omalääkärimalli ja selvitetään yksityissektorin ja työterveyshuollon eri organisaatiomuotojen mahdollisuudet.

Selvityksen tekee Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon yksikkö yhteistyössä Oulun yliopiston Elinikäisen terveyden tutkimusyksikön kanssa.