Luoville aloille myönnetyt koronatuet nousevat liki puoleen miljardiin

Luoville aloille myönnettyjen koronatukien yhteissumma nousee liki puoleen miljardiin euroon, selviää kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa on otettu huomioon vuoden 2022 vielä osittain jakamaton koronarahoitus. Koronavuosien ajalta tutkimuksen tiedot perustuvat opetus- ja kulttuuriministeriön, Taiteen edistämiskeskuksen, ELY-keskusten, Business Finlandin ja Valtiokonttorin tekemiin rahoituspäätöksiin.

Tutkimuksen mukaan valtion luovien alojen toimijoille myöntämät koronatuet olivat tyypillisesti pienempiä muiden alojen toimijoihin verrattuna. Eroja tukisummissa löytyi myös eri taiteenaloilta. Eniten tukea kohdennettiin esittäville taiteille kuten esimerkiksi musiikille, teatterille ja tanssille.

Opetus- ja kulttuuriministeriö kohdensi tuet pääosin aiemminkin rahoittamilleen tahoille, kuten kansallisille taidelaitoksille sekä valtionosuutta saaville museoille, teattereille ja orkestereille.

Tukien myöntäjätahoilla eri käsitykset tukien saajista

Tutkimuksesta ilmeni, että luovat alat ymmärretään eri hallinnonaloilla eri tavoin, mikä vaikuttaa siihen, mikä taho tukia saa.

– Luovien alojen tukia ei koordinoida eri hallinnonalojen tunnistaman yhteisen käsitteellisen pohjan perusteella, vaan tukien myöntäjätahoilla on omat käytänteensä ja käsityksensä siitä, miten, miksi, ja kenelle tukia jaetaan, kertoo tutkimusryhmän vastaavana tutkijana toiminut erikoistutkija Sakarias Sokka tiedotteessa.

Tutkimus on osa Cuporen hanketta, joka kartoittaa valtion rahoitusta taiteelle ja kulttuurille. Hankkeen tavoitteena on tuottaa tietoa taiteen ja kulttuurin rahoituksesta sekä kehittää julkisen kulttuurirahoituksen pitkittäisseurantaa.

------

Korjaus klo 14.13: Viimeistä edellisessä kappaleessa ollut virheellinen nimi korjattu, pitää olla Sakarias Sokka.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut