Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelämantereen alueen lumesta löydettiin ensimmäistä kertaa mikromuovia

Uuden-Seelannin Canterburyn yliopiston tutkijat ovat löytäneet mikromuovia Etelämantereen etelärannikon lähistöllä sijaitsevan Rossinsaaren lumesta.

Saarelta kerättiin 19 luminäytettä, jotka kaikki sisälsivät mikromuoveja.

Mikromuovit ovat erittäin pieniä muovinpalasia, joita löytyy tätä nykyä niin ihmisten kuin eläinten elimistöistä. Ne syntyvät muovimateriaalien kulumisesta ja voivat olla joskus jopa näkymättömiä paljaalle silmälle. Mikromuovia löytyi keskimäärin 29 hiukkasta Etelämantereen sulaneen lumen litraa kohden.

Näytteistä tunnistettiin yhteensä 13 erilaista muovityyppiä, joista yleisin oli polyeteenitereftalaatti, jota käytetään yleisimmin virvoitusjuomapulloissa ja vaatteissa. Sen osuus näytteissä löytyneistä mikromuoveista oli 79 prosenttia.

Hankeen ilmateitse päätynyt mikromuovi on mitä todennäköisimmin peräisin Etelämantereella sijaitsevilta tutkimusasemilta, tutkija Alex Aves kirjoittaa tiedeaikakausilehti Cryospheressa.

– Mallinnuksemme kuitenkin osoittaa, että niiden (mikromuovien) alkuperä voi olla jopa 6 000 kilometrin päässä", Aves huomauttaa.

Mikromuovia on löytynyt aiemmissa tutkimuksissa Etelämantereen merijäästä ja pintavedestä otetuista näytteistä. Nyt mikromuovia löydettiin ensimmäistä kertaa tuoreesta lumesta. Mikromuovia on havaittu myös maailman korkeimman vuoren, Mount Everestin huipun lähistöllä, sekä valtamerten syvyyksissä.

Mikromuovit voivat kuljettaa mukanaan niiden pintaan kiinnittyneitä, ympäristölle haitallisia aineita kuten raskasmetalleja, tai vaikka haitallisia leviä. Niitä päätyy ihmisten elimistöön niin ilman, veden kuin ruuan kautta. Mikromuovien terveysvaikutuksia ei olla tutkittu kattavasti, mutta erään tutkimuksen mukaan nieltynä ne voivat aiheuttaa solukuolemaa ja allergisia reaktioita.

Myös ilmaston lämpeneminen voi saada vauhtia ympäristön mikromuoveista. Tummaväriset muovihiukkaset imevät enemmän auringonvaloa, jolloin ne lämmitessään tehostavat lumikenttien, jääpeitteiden ja jäätiköiden sulamista.