Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Andersson valittiin jatkamaan vasemmistoliiton puheenjohtajana – ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi nousi Veronika Honkasalo

Turkulainen Li Andersson valittiin lauantaina jatkamaan vasemmistoliiton puheenjohtajana seuraavat kolme vuotta. Hänellä ei ollut vastaehdokkaita.

– Nyt lähdetään hakemaan vaalivoittoa, Andersson tuuletti puoluekokousväelle Porissa.

Andersson on johtanut vasemmistoliittoa vuodesta 2016. Hänet valittiin eduskuntaan vuonna 2015 Varsinais-Suomen vaalipiiristä ja hän toimii hallituksessa opetusministerinä.

Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi nousi helsinkiläinen kansanedustaja Veronika Honkasalo. Edellinen varapuheenjohtaja, vantaalainen kansanedustaja Jussi Saramo ei hakenut jatkokautta, koska hän on eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Jouni Jussinniemi ja kolmanneksi Minna Minkkinen. He vaihtoivat siten paikkaa, sillä Minkkinen oli aiemmin toinen varapuheenjohtaja ja Jussinniemi kolmas.

Sosiaali- ja terveysministeri Sarkkinen: Lapsilisiä korotettava sitomalla ne indeksiin

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkisen mielestä on korkea aika korottaa lapsilisiä sitomalla ne indeksiin. Hän ehdotti asiaa puhuessaan vasemmistoliiton puoluekokouksessa.

Lapsilisiin ei ole tehty säännöllisiä korotuksia kuten muihin tulonsiirtoihin. Se on Sarkkisen mukaan johtanut lapsilisien reaaliarvon alenemiseen noin kolmanneksella 90-luvun puolivälistä.

Hänen mielestään muita mahdollisia keinoja tukea lapsiperheitä voisivat olla toimeentulotuen lasten perusosien sekä työttömyysturvan lapsikorotuksen nostaminen.

Hallitus on jo päättänyt esimerkiksi ylimääräisestä aikaistetusta indeksikorotuksesta kansaneläkeindeksiin sidottuihin etuuksiin. Myös se oli Sarkkisen ehdotus.

– Elinkustannusten nousu on erityisen vaikeaa lapsiperheille, joilla ruuan, liikkumisen, vaatteiden ja asumisen kulut ovat jo valmiiksi korkeat. Lapsiperheköyhyys on vaarassa lähteä nousuun, hän sanoi puheessaan.

Huonosti nukuttuja öitä

Sarkkinen myönsi puoluekokousväelle, ettei hallitusyhteistyö ole aina helppoa. Hän sanoi sen olevan välillä yhtä hampaiden kiristelyä ja huonosti nukuttuja öitä.

Siitä huolimatta hänen mielestään on kansan ja tulevien sukupolvien etu, että nykyisen kaltainen hallituspohja jatkaa myös ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen. Hän ennakoi, että seuraavat eduskuntavaalit ovat sote-rahoitusvaalit.