Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

OP-ryhmä ja Nordea kertovat asuntokaupan rauhoittuneen viime vuodesta

OP-ryhmä ja Nordea kertovat asuntokaupan rauhoittuneen viime vuoden poikkeuksellisen voimakkaan kasvun jälkeen.

OP odottaa asuntojen hintojen nousun hidastuvan tänä vuonna 0,5–1,5 prosenttiin. Pankki ennustaa, että ensi vuonna asuntojen hintamuutokset ovat –0,5 ja +0,5 prosentin välillä, sillä hintojen nousua painavat korkojen nousu ja hidastuva talouden veto.

Inflaation pysytellessä korkeana asuntojen reaalihinnat laskevat näin sekä tänä että ensi vuonna.

Nordea puolestaan arvioi, että yksiöiden hinnoissa saatetaan nähdä jopa laskua.

Kumpikin pankki kertoo, että asuntojen hinnat ovat nousseet alkuvuoden aikana, mutta nousutahti on hidastunut. Nordean mukaan uusia asuntolainoja on myönnetty tänä vuonna vähemmän kuin viime vuonna mutta edelleen enemmän kuin koronaa edeltävinä vuosina.

– Asuntolainamarkkina näyttäisi siirtyneen normaaliin suhdanteeseen viime vuoden poikkeuksellisen voimakkaan kasvun jälkeen. Varsinkin perheasunnoille on edelleen runsaasti kysyntää, ja asuntolainaneuvotteluihin pääsee tällä hetkellä todella hyvin, kertoo Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala tiedotteessa.

Hintojen nousu jakautunut alueellisesti aiempaa tasaisemmin

OP:n mukaan valtaosassa maakunnista hinnat ovat laskeneet viime vuodet, mutta korona-aika näyttää ainakin toistaiseksi kääntäneen tämän kehityksen.

– Asuntojen hintojen nousu on jakautunut alkuvuonna maantieteellisesti tasaisemmin kuin aikaisemmin, ja huhtikuussa hintojen nousu olikin keskimäärin nopeampaa suurten kaupunkien ulkopuolella. Lisäksi pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat ovat nousseet viime kuukausina muuta maata hitaammin, sanoo OP:n ekonomisti Joona Widgrén.

Nordea arvioi, että pääkaupunkiseudulla asuntohintoja painaa yksiöiden kysynnän heikkous, tarjonnan reipas kasvu voimakkaan rakentamisen takia sekä maan sisäinen muuttotappio. Myös omakotitalojen hintojen nousu on tasaantunut.

Kahdentoista kuukauden euribor hujahti yli prosenttiin

Nordea varoittaa, että korkotason nousu on alkanut, ja nousu näyttäisi jatkuvan seuraavat vuodet.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich kertoo Twitterissä, että 12 kuukauden euribor on hujahtanut jo yli prosenttiin. Hän uumoilee, että kaksi prosenttiakin on menossa rikki jo syksyn aikana.

– Aiemmat odotukset korkojen hitaasta noususta ovat haihtuneet tuhkana tuuleen, hän kirjoittaa.

Nordean ekonomisti Juho Kostiainen muistuttaa, että korkojen nousu vähentää asuntovelallisten asumiseen ja muuhun kulutukseen käytettävissä olevaa rahamäärää ja siten jarruttaa asuntohintojen nousua sekä muun kulutuksen kasvua.

– Rahoituskustannusten nousulla on asuntomarkkinoille kasvua hidastava vaikutus. Arviomme perusteella prosenttiyksikön nousu korossa voisi hidastaa asuntojen hintojen nousua kahdella prosenttiyksiköllä, OP:n Widgrén kertoo.

Venäjän hyökkäys lisää yleistä epävarmuutta

Korkojen ripeän nousun lisäksi asumismenoja nostavat kohonneet energian hinnat. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on lisännyt yleistä epävarmuutta, mikä heijastuu asuntomarkkinoille lisääntyneenä varovaisuutena.

– Kaiken kaikkiaan asuntomarkkinoilla riskit ovat lisääntyneet ja mahdollisuudet ennakoitua heikompaankin kehitykseen ovat olemassa, Widgrén arvioi.