Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi Venäjän Jehovan todistajien vainoamisesta – korvausvaatimus jopa yli 60 miljoonaa euroa

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin EIT on tuominnut Venäjän valtion Jehovan todistajien vainoamisesta. 7. kesäkuuta tehdyssä oikeuspäätöksessä todettiin, että Venäjän päätös kieltää Jehovan todistajat vuonna 2017 oli lainvastainen.

Lisäksi tuomioistuin totesi, että Jehovan todistajien painettujen julkaisujen ja virallisen verkkosivuston kieltäminen oli laitonta.

Venäjä määrättiin lopettamaan kaikki vireillä olevat rikosoikeudelliset toimet Jehovan todistajia vastaan ja vapauttamaan kaikki vangitut Jehovan todistajat. Lisäksi Venäjä määrättiin palauttamaan kaikki takavarikoitu omaisuus tai maksamaan niistä 59 617 458 euron korvaukset, sekä maksamaan oikeudenkäynnin kantajille yhteensä 3 447 250 euroa vahingonkorvauksia.

Tuomiossa käsiteltiin 20 tapausta vuosilta 2010-2019, joihin liittyy yli 1400 asianomistajaa, yksittäisiä Jehovan todistajia ja heidän yhdistyksiään. Tuomio kumosi Venäjän väitteet, joiden mukaan Jehovan todistajien toiminta, uskomukset, julkaisut ja verkkosivusto olisivat "ekstremistisiä".

EIT:n mukaan Venäjä rikkoi useita Euroopan ihmisoikeussopimuksen artikloja.

Vaikka Venäjä ei ole enää Euroopan neuvoston jäsen, oikeusjutussa käsitellyt asiat tapahtuivat ennen sitä, kun Venäjä erosi ja erotettiin neuvostosta. Näin ollen EIT toteaa, että Venäjä on velvollinen kunnioittamaan päätöksen sisältöä.