Energian kokonaiskulutus väheni alkuvuonna – kysyntää vähensivät leuto alkuvuosi ja Paperiliiton työnseisaus

Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyi epävarmuutena energiamarkkinoilla.

Energian kokonaiskulutus väheni tammi-maaliskuussa 13 prosenttia vuoden takaisesta, kertovat Tilastokeskuksen ennakkotiedot. Leuto alkuvuosi ja Paperiliiton koko vuoden ensimmäisen neljänneksen kestänyt työnseisaus vähensivät energian kysyntää edellisvuoteen verrattuna.

Eniten laskivat puupolttoaineiden ja maakaasun kulutukset, 27 prosenttia ja 55 prosenttia. Maakaasun veroton hinta oli tammi-maaliskuussa neljä kertaa korkeampi kuin vuotta aiemmin. Sähkön kokonaiskulutus laski 7 prosenttia vuoden takaisesta. Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyi epävarmuutena energiamarkkinoilla.

Fossiilisten polttoaineiden ja turpeen yhteenlaskettu kulutus väheni 13 prosenttia. Fossiilisista polttoaineista öljy ja kivihiili olivat ainoat, joiden kulutukset kasvoivat, 3 prosenttia ja 6 prosenttia.

Polttoaineiden energiakäytön hiilidioksidipäästöt vähenivät Tilastokeskuksen mukaan 12 prosenttia edellisvuodesta.

Tuulivoimalla oli otolliset sääolosuhteet vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ja sen tuotanto kasvoi 66 prosenttia edellisvuodesta. Tuulivoiman osuus sähkön kotimaisesta tuotannosta oli 18 prosenttia.

Tuulivoima oli uusiutuvista energialähteistä ainoa, jonka kulutus kasvoi viime vuodesta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut