Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Kiinan valtion rahoittaman mediayhtiön johtaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen yli miljoonan euron veropetoksesta

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut ehdottomaan vankeuteen kiinalaismiehen, jonka mediayhtiöt jättivät yli miljoonan euron verot maksamatta.

Mies johti Tampereelta käsin GBTimes-nimistä mediayritystä, joka tarjosi radio-ohjelmia ja mediapalveluja Euroopassa ja arabimaissa. Yrityksestä 60 prosenttia omisti Kiinan valtion omistaman China Radio Internationalin (CRI) tytäryhtiö.

Omistussuhteista kertoi uutistoimisto Reuters vuonna 2015 laajassa jutussaan, jonka mukaan GBTimes oli osa kansainvälistä Kiina-myönteistä julkaisuverkostoa, jota johdettiin Tampereen lisäksi Yhdysvalloista Los Angelesista ja Australian Melbournesta.

Suomessa GBTimesin sisaryhtiö pyöritti Radio Classicia. Sittemmin GBTimes ajautui konkurssiin ja Radio Classicin omistaa nykyisin saksalainen mediayhtiö Bauer Media.

Suomen lisäksi GBTimes omisti ulkomailla 15 tytäryhtiötä.

"Ei synny vaikutelmaa tahattomasta erehtymisestä"

Veropetossyytteet käsiteltiin käräjäoikeudessa tunnustamisoikeudenkäynnissä, jossa syytetty tunnustaa rikokset ja saa vastineeksi lievennystä tuomioonsa. Yinong Zhao, 61, myönsi, että GBTimesin ja sen sisaryhtiön toiminnassa oli vuosina 2011–2019 vältelty tuloveroja yli 1,05 miljoonaa euroa.

Käräjäoikeus tuomitsi Zhaon kahdesta törkeästä veropetoksesta kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen ja kesään 2026 jatkuvaan liiketoimintakieltoon.

– Siitä huolimatta, että Zhaon yritystoiminnan Suomen-osuus on ollut kokonaisuuteen nähden marginaalinen, julkiselle taloudelle aiheutettu vahinko on merkittävä. Ottaen lisäksi huomioon laiminlyöntien pitkä ajallinen kesto, toistuvuus ja teonkuvauksesta ilmenevä, tunnustettu monimuotoisuus, ei synny vaikutelmaa tahattomasta erehtymisestä, oikeus perusteli liiketoimintakieltoa.

Myös sisaryhtiössä vastuuasemassa ollut nainen tuomittiin törkeästä veropetoksesta ja avunannosta törkeään veropetokseen vuoden ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi toinen mies sai avunannosta kahdeksan kuukauden ehdollisen tuomion.