Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Tanskan poliisi: Kööpenhaminan ostoskeskusampuminen ei vaikuta terroriteolta – haavoittuneiden joukossa ruotsalaisia

Kööpenhaminan eilisen ostoskeskusampumisen tutkinnassa ei ole havaittu merkkejä terrorismista, kertoi Tanskan poliisi maanantaiaamun lehdistötilaisuudessa, raportoivat uutistoimistot ja Dagens Nyheter. 22-vuotiaan epäillyn tekijän uskotaan toimineen yksin.

Ampumisessa haavoittuneista kaksi on Ruotsin kansalaisia ja muut kaksi Tanskan kansalaisia. Tanskalaisia haavoittuneita ovat 40-vuotias ja 19-vuotias nainen. Ruotsalaisia haavoittuneita ovat 50-vuotias mies ja 16-vuotias tyttö. Kaikki neljä ovat vakavasti haavoittuneita mutta vakaassa tilassa, kertoo poliisi.

Ostoskeskusampumisessa sai surmansa kolme ihmistä, kertoi poliisi aiemmin. Kuolleet olivat nelissäkymmenissä ollut venäläismies ja kaksi nuorempaa tanskalaista, kertoo Dagens Nyheter. Poliisin mukaan vaikuttaa siltä, että tekijä olisi valinnut uhrinsa satunnaisesti.

Viranomaisten mukaan epäilty tekijä on "psykiatrin tuttuja", mutta poliisi ei kerro tässä vaiheessa tarkempaa tietoa tämän mielentilasta. Mies oli aseistautunut kiväärillä, ja hänet otettiin kiinni paikan päällä poliisin mukaan ilman suurempaa draamaa.

Epäilty tekijä otettiin kiinni alle vartissa hälytyksestä

Epäillyn tekijän vangitsemisoikeudenkäynti järjestetään jo tänään. Häntä epäillään tässä vaiheessa murhista, mutta muitakin rikosnimikkeitä voi tulla vielä mukaan.

Kööpenhaminan poliisin tutkinnassa on tapaukseen liittyen neljä Youtube-palvelussa julkaistua videota, kertoi Jyllands-Posten. Perjantaina palveluun ladatuissa videoissa esiintyy nuori mies, jolla on aseinaan kivääri ja pistooli. Poliisi ei ole vielä vahvistanut sitä, onko videoilla esiintyvä mies epäilty tekijä.

Epäilty tekijä on syntyperältään tanskalainen, on poliisi kertonut Tanskan yleisradio DR:n mukaan.

Paikalta sunnuntaina julkaistut kuvat näyttivät, kuinka paniikkiin joutuneet ihmiset pakenivat ostoskeskuksesta ampumisen alkaessa. Poliisi sai hälytyksen tilanteesta puoli kuuden jälkeen iltapäivällä, ja epäilty tekijä otettiin kiinni noin 12 minuuttia myöhemmin. Ampumisen kerrotaan tapahtuneen ostoskeskuksen ravintolaosastolla.

– Yhtäkkiä näimme, kuinka ihmiset alkoivat juosta kohti uloskäyntejä, ja sitten kuulimme laukauksen. Sitten mekin juoksimme ulos, kertoi tanskalaiselle TV2:lle paikalla ollut ihminen, joka kertoo kuulleensa vielä kaksi laukausta lisää paetessaan paikalta.

– Kaikki juoksivat joka suuntaan, ihmiset kirkuivat, kertoi eräs toinen silminnäkijä tanskalaislehdelle TT:n mukaan.

Kymmeniä loukkaantui sekasorrossa

Ampumisesta käynnistyneen sekasorron ja joukkopaon aikana kymmeniä ihmisiä loukkaantui lievästi. Kööpenhaminan poliisin mukaan ampumisessa kuolleiden kolmen ja haavoittuneiden neljän ihmisen ohella 23 ihmistä loukkaantui.

Paikan päällä olleista 20 ihmistä sai lieviä vammoja, jotka eivät liittyneet ammuttuihin laukauksiin. Lisäksi kolmea ihmistä hoidettiin epäillyistä harhalaukausten osumista, mutta nämä ihmiset pääsivät kotiin ilman sairaalahoidon tarvetta.

Naapurivaltiot lähettäneet surunvalitteluitaan

Useiden maiden johtajat ovat ilmaisseet surunvalittelunsa Tanskalle Kööpenhaminan sunnuntaisen ampumisen vuoksi. Ostoskeskusampumisessa kolme ihmistä kuoli ja neljä haavoittui vakavasti. Tukiviestin ovat julkaisseet muun muassa muiden Pohjoismaiden pääministerit kuten Suomen Sanna Marin (sd.) Twitterissä.

– Surettaa suuresti kuulla Kööpenhaminan järkyttävästä väkivallanteosta. Ajatuksemme ovat uhrien ja heidän läheistensä tykönä, Marin kertoi.

Myös presidentti Sauli Niinistö kertoi olevansa syvästi järkyttynyt ja suruissaan Tanskasta saatujen uutisten vuoksi. Niinistö lähetti Twitter-tilillään julkaistussa viestissä osanottonsa kaikille, joita tämä "kauhistuttava rikos" on koskettanut.

Presidentin lisäksi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi ulkoministeriön Twitter-tilillä julkaistussa viestissä olevansa järkyttynyt kauheiden uutisten vuoksi.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson kertoo olleensa yhteydessä Tanskan kollegaansa Mette Frederikseniin ampumisesta, jossa haavoittuneiden joukossa on kaksi Ruotsin kansalaista. Tukensa on osoittanut myös Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe.

– Tällaisina dramaattisina hetkinä seisomme entistä läheisemmin muiden Pohjoismaiden tukena. Sekä ulkoministeri että minä olemme tiedottaneet kollegoitamme (Tanskassa) siitä, että jos on jotain, minkä Norja voi tehdä, teemme sen, Störe sanoi uutistoimisto NTB:n mukaan.

Tanskassa kuningatar Margareeta peräänkuulutti kruununprinssin ja -prinsessan kanssa yhtenäisyyttä. Kuninkaalliset kertoivat tiedotteessa ajatustensa olevan uhrien, heidän sukulaistensa sekä kaikkien niiden luona, keitä tragedia on koskettanut.

Tiedotteessa kiiteltiin poliisia, pelastushenkilöstöä sekä terveysviranomaisia nopeista ja tehokkaista toimista.

Myös Yhdysvaltain uusi Tanskan-suurlähettiläs Alan Leventhal ilmaisi surunvalittelunsa tapauksen johdosta Twitterissä.