Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Debatti rajavartiolain uudistamisesta jatkui eduskunnassa, vasemmistoliiton esitys asian uudelleenkäsittelystä perustuslakivaliokunnassa hävisi äänestyksen

Debatti rajavartiolain uudistamisesta jatkui eduskunnassa tänään, vaikka hallintovaliokunnan mietintö lakimuutoksesta oli yksimielinen.

Lakiesityksen mukaan turvapaikkahakemusten vastaanottaminen voitaisiin keskittää erikseen määritellyille rajanylityspaikoille, jos se katsotaan välttämättömäksi vakavan uhan takia.

Lainsäädännön uudistamisen takana on pelko siitä, että Venäjä yrittäisi vaikuttaa Suomeen järjestämällä rajalle suuria määriä turvapaikanhakijoita. Viime syksynä Valko-Venäjä masinoi ihmisiä Puolan, Latvian ja Liettuan rajoille. Etenkin oppositiopuolueet perussuomalaiset ja kokoomus ovat vaatineet lainsäädäntöön mahdollisuutta sulkea raja.

Lain vaikutuksista ihmisoikeuksien toteutumiseen ollaan oltu huolissaan myös joidenkin hallituspuolueiden piirissä.

Tänään eduskunnassa äänestettiin siitä, pitäisikö hallituksen esitys rajavartiolaista lähettää uudelleen perustuslakivaliokunnan käsittelyyn. Esityksen uudelleenkäsittelystä teki Veronika Honkasalo (vas.).

Eduskunta päätti jatkaa asian ensimmäistä käsittelyä hallintovaliokunnan mietinnön pohjalta äänin 103–16. Tyhjää äänesti 11 ja poissa oli 69. Perustuslakivaliokunnan uuden käsittelyn kannalla olivat kaikki paikalla olleet vasemmistoliiton kansanedustajat ja viisi vihreiden ja yksi RKP:n edustajista. Viisi vihreiden ja viisi RKP:n edustajista sekä yksi Valta kuuluu kansalle -puolueen edustaja äänesti tyhjää.

Perustuslakivaliokunnan pj: uudelleenkäsittelyllä ei lisäarvoa

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) totesi puheenvuorossaan, ettei näe, mitä lisäarvoa asian uusi käsittely perustusvaliokunnassa voisi tuoda.

– Meillä on kaikki tämä aineisto ollut jo perustuslakivaliokunnan käytettävissä, millä tämä asia on ratkaistu jo edellisellä kerralla, Ojala-Niemelä sanoi.

Vasemmistoliiton Anna Kontula sekä vihreiden Bella Forsgrén ja Outi Alanko-Kahiluoto jättivät perustuslakivaliokunnan lausuntoon eriävän mielipiteensä.

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Riikka Purra (ps.) esitteli tänään hallintovaliokunnan mietintöä asiasta. Sen mukaan kansainvälisen suojelun hakemisen keskittämisen pitää olla mahdollista hybridivaikuttamisen lisäksi myös tilanteissa, jossa epäillään perustellusti hybridivaikuttamista

– Ilmiö voi aluksi näyttää ulospäin ilman välineellistämistä tapahtuvalta laajamittaiselta maahantulolta, ja se voi muuttua tilanteen jatkuessa, tai se voi paljastua myöhemmin maahantulon välineellistämiseksi, Purra sanoi.