Yön uutiskooste | Naton liittymispöytäkirjat allekirjoitetaan tänään, 22-vuotias mies pidätetty Yhdysvaltain joukkoampumiseen liittyen

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Suomesta ja Ruotsista tulee tänään Naton tarkkailijajäseniä

Suomen ja Ruotsin liittymispöytäkirjat allekirjoitetaan tänään sotilasliitto Naton päämajassa Brysselissä. Allekirjoitusten jälkeen Suomesta ja Ruotsista tulee sotilasliiton tarkkailijajäseniä.

Allekirjoitustilaisuudessa 30:tä Nato-maata edustavat niiden Nato-suurlähettiläät. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja hänen ruotsalaiskollegansa Ann Linde ovat läsnä tilaisuudessa.

Ennen kuin Suomesta ja Ruotsista tulee sotilasliiton varsinaisia jäseniä, pitää jäsenyys vielä ratifioida kaikissa Nato-maissa. Ratifiointikierrokseen on arvioitu kuluvan joitakin kuukausia tai jopa vuosi.

Uutissuomalainen: Suomen Nato-hakemus vahvisti enemmistön turvallisuudentunnetta

Jäsenhakemus sotilasliitto Natoon on vahvistanut turvallisuudentunnetta Suomessa, selviää Uutissuomalaisen tuoreesta kyselystä. Tutkimukseen vastanneista yli puolet eli 54 prosenttia koki, että jäsenyyden hakeminen on vahvistanut heidän turvallisuudentunnettaan paljon tai jonkin verran.

Kymmenen prosenttia vastaajista näki, että Nato-hakemus on heikentänyt heidän turvallisuudentunnettaan.

Suomi ja Ruotsi jättivät Nato-hakemuksensa toukokuussa. Liittymispöytäkirjat allekirjoitetaan tänään.

Kyselyn toteutti kesäkuussa Tietoykkönen Oy, ja siihen vastasi tuhat suomalaista. Kyselyn virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kovat helteet päättyvät, mutta aurinkoa ei tarvitse hyvästellä

Osassa maata voi vielä tänään olla helteistä, mutta keskiviikoksi lämpötila laskee koko maassa 20 asteen tietämiin, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Antti Jylhä-Ollila.

Satunnaisista sadekuuroista huolimatta lämpötila pysyttelee 20 asteen paikkeilla ainakin viikonlopun yli.

Yölämpötilat pysyvät koko maassa 15 asteen alapuolella, mutta erityisen kylmiä öitä ei ole luvassa.

Kuivuustilanne helpottaa ja metsäpalovaroitukset vähenevät hiljalleen maanlaajuisesti viikonloppua kohti.

Poliisi on ottanut kiinni 22-vuotiaan miehen Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän joukkoampumiseen liittyen

Poliisi on ottanut kiinni 22-vuotiaan miehen Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän joukkoampumiseen liittyen. Asiasta uutisoivat yhdysvaltalaismediat CNN ja New York Times.

Poliisi otti miehen kiinni Highland Parkin pohjoispuolella lyhyen takaa-ajon päätteeksi varhain tiistaina Suomen aikaa.

Eilen Chicagon lähellä sijaitsevassa Highland Parkin lähiössä tapahtuneessa joukkoampumisessa kuoli ainakin kuusi ihmistä. Lisäksi kymmeniä ihmisiä vietiin sairaalaan.

Medioissa kiinniotettua miestä kutsuttiin aiemmin sekä epäillyksi että kohdehenkilöksi. Brittilehti Guardianin mukaan poliisi tutkii edelleen kiinniotetun yhteyttä joukkoampumiseen.

Yhdysvaltain presidentti Biden vannoi jatkavansa taistelua maan "aseväkivallan epidemiaan" vastaan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi olevansa sokissa Chicagon esikaupunkialueella Highland Parkissa maan itsenäisyyspäivänä tapahtuneesta joukkoampumisesta. Hän kutsui joukkoampumista järjettömäksi väkivallanteoksi ja vannoi jatkavansa taistelua "Yhdysvaltain aseväkivallan epidemiaa" vastaan.

Valkoisen talon sivuilla julkaistussa tiedotteessa Biden sanoi, että hän ja hänen puolisonsa Jill Biden ovat kiitollisia tapahtumapaikalla olleille ensihoitajille sekä lainvalvojille.

Biden kertoi puhuneensa Highland Parkin pormestarin sekä Illinoisin kuvernöörin kanssa ja tarjonneensa liittovaltion hallinnon apua.

Joukkoampuminen tapahtui maan itsenäisyyspäivän paraatin alettua, ja siinä kuoli ainakin kuusi ihmistä.

Italiassa julistettiin hätätila viidelle alueelle kuivuuden vuoksi

Italia julisti maanantaina hätätilan viidelle maan pohjoisosan hallinnolliselle alueelle kuivuuden vuoksi.

Hätätila julistettiin Friuli-Venezia Giulan, Emilia-Romagnan, Lombardian, Piemonten sekä Veneton alueille. Hätätilajulistuksen lisäksi maan hallitus ohjaa kuivuudesta kärsiville alueille yli 36 miljoonaa euroa tukea.

Sateen puute sekä harvinaisen aikainen helleaalto ovat aiheuttaneet maan pohjoisosassa sijaitsevaan Pojoen laaksoon pahimman kuivuuden yli puoleen vuosisataan. Maan suurin maatalousjärjestö Coldiretti arvioi, että kuivuus uhkaa noin kolmasosaa koko maan maataloustuotannosta. (Lähde: AFP)

Burkina Fasossa ainakin 34 ihmistä kuollut viikonlopun iskuissa

Länsi-Afrikassa sijaitsevassa Burkina Fasossa ainakin 34 ihmistä on kuollut viikonlopun kahdessa iskussa, kertovat maan viranomaiset. Iskujen epäillään olevan islamistitaistelijoiden tekemiä.

Maan luoteisosassa Kossin provinssissa 22 ihmisen kerrotaan kuolleen myöhään sunnuntaina tapahtuneessa iskussa. Pohjoisessa Yatengan provinssissa 12 ihmisen kerrotaan kuolleen lauantaisessa iskussa.

Naapurimaa Malista alkaneet väkivaltaisuudet levisivät seitsemän vuotta sitten myös Burkina Fasoon. Tuhannet ihmiset ovat saaneet surmansa, ja lähes kaksi miljoonaa ihmistä on paennut kodeistaan alueen väkivaltaisuuksien johdosta. (Lähde: AFP)

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut