Japanin ex-pääministeri Shinzo Abe on kuollut ampumisessa saamiinsa vammoihin – teosta epäilty on poliisin mukaan myöntänyt teon

Japanin entisen pääministerin Shinzo Aben ampumisesta epäilty mies on tunnustanut teon. Lisäksi mies on kertonut kantaneensa kaunaa "tiettyä järjestöä" kohtaan ja uskoneensa Aben olleen osa tätä ryhmää, kertoo poliisi.

Ex-pääministeriä ammuttiin, kun hän oli pitämässä puhetta vaalitilaisuudessa Naran alueella maan länsiosassa. Ampumisen jälkeen hänet kiidätettiin sairaalaan. Abe oli 67-vuotias.

Japanissa on määrä pitää parlamentin ylähuoneen vaalit sunnuntaina.

Pääministeri Fumio Kishida tuomitsi tapahtuneen.

– Emme tiedä teon taustoja tai motiivia. Mutta se, että tällaista tapahtui vaalien alla, on barbaarista ja ilkeätä, eikä sitä voi hyväksyä, hän sanoi tiedotustilaisuudessa ennen Aben kuoleman vahvistamista.

– Vaalit ovat demokratian peruskivi, hän sanoi.

Useat puolueet sanoivat johtavien jäsentensä keskeyttävän vaalikampanjoinnin, mutta hallitseva liberaalidemokraattinen puolue LDP ja koalitiokumppani Komeito sanoivat kampanjoinnin jatkuvan taas lauantaina.

Mediat: Epäilty palvellut merivoimissa

Maan hallinnon mukaan paikalta otettiin kiinni mies, jota epäillään ampujaksi. Useat japanilaismediat kertovat miehen palvelleen aiemmin Japanin merivoimissa.

Tapahtumapaikalta on takavarikoitu ase. Japanilaismedian mukaan mies käytti itse tehtyä asetta.

BBC kertoo poliisin löytäneen epäillyn kotoa useita itse tehtyjä aseita.

NHK:n mukaan kiinni otettua miestä epäillään murhan yrityksestä.

"Hän oli pitämässä puhetta, ja mies tuli hänen takaansa"

Abea ammuttiin paikallista aikaa aamupäivästä Naran alueella maan länsiosassa. Entinen pääministeri oli pitänyt puhetta sunnuntaina järjestettävien vaalien alla, kun kampanjapaikalla kuultiin laukausten ääniä.

– Hän oli pitämässä puhetta, ja mies tuli hänen takaansa, nuori nainen kertoi paikan päältä maan yleisradioyhtiö NHK:lle.

Naisen mukaan ensimmäinen laukaus kuulosti kuin lelusta lähteneeltä. Pääministeri ei kaatunut vielä ensimmäisen laukauksen seurauksena. Tämän jälkeen kuului kuitenkin "iso pamaus". Toinen laukaus oli naisen mukaan selvempi ja siitä syntyneen kipinän ja savun saattoi nähdä.

– Toisen laukauksen jälkeen ihmiset ympäröivät hänet ja antoivat hänelle sydänhierontaa, nainen jatkoi.

Lähde Aben omasta puolueesta kertoo Jiji-uutistoimistolle, että ex-pääministerin niskasta olisi vuotanut verta. Useat medialähteet ovat kertoneet, että Abea olisi nähtävästi ammuttu takaa päin, mahdollisesti haulikolla.

NHK:n mukaan Abe siirrettiin sairaalaan helikopterilla.

Japanissa on tiukka aselaki

125 miljoonan asukkaan Japanin aselait ovat maailman tiukimpia. Vuosittaiset ampuma-asekuolemat jäävät usein alle kymmenen.

Aseluvan saaminen on pitkä ja monimutkainen prosessi jopa maan kansalaisille. Aselupaa haluava tarvitsee ensiksi suosituksen ampumakerholta ja tämän jälkeen hän joutuu käymään läpi tiukkoja poliisitarkastuksia.

Poliisi on vahvistanut NHK:lle, että tapahtumapaikalta takavarikoitu ase on kotitekoinen.

Teko tuomittiin myös maailmalla

Ampuminen tuomittiin myös maailmalla. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kuvaili G20-kokouksessa Balilla maansa olevan tapahtuneesta "surullinen ja syvästi huolestunut".

Eurooppa-neuvoston johtaja Charles Michel kutsui tekoa "pelkurimaiseksi".

Presidentti Sauli Niinistö tviittasi järkyttyneensä kuultuaan Aben joutuneen väkivallanteon kohteeksi. Niinistö ilmaisi tukensa Aben perheelle ja läheisille sekä Japanin kansalle.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) kutsui tapahtunutta Twitterissä "järkyttäväksi" ja "surulliseksi".

Japanin pitkäaikaisin pääministeri

Japanin pitkäaikaisin pääministeri Abe toimi virassa ensiksi vuonna 2006 vuoden verran ja uudelleen vuosina 2012–2020. Japanissa valtaa pitävää liberaalidemokraattista puoluetta (LDP) edustava Abe jätti tehtävän heikentyneen terveytensä vuoksi.

Hän ajoi kaudellaan kunnianhimoisia talousuudistuksia ja kiivasta ulkopolitiikkaa, ajoittaisten skandaalien siivittämänä.

Uutistoimisto AFP kuvailee Abea "haukkamaiseksi konservatiiviksi", joka on pysynyt merkittävänä poliittisena hahmona myös pääministerin tehtävänsä jälkeen.

Aben seuraaja Yoshihide Suga oli vallassa vain reilun vuoden, jonka jälkeen valtion johtoon nousi istuva pääministeri Fumio Kishida.

---

STT-työryhmä: Ayla Albayrak, Arttu Mäkelä, Tuukka Tervonen, Pertti Mattila, Eeva Nikkilä-Kiipula. Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut