Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoomuksen Mykkänen vaatii Marinia keskeyttämään lomansa Uniperin takia – pääministeri on jo ollut yhteydessä Saksan Scholziin, vastaa Marinin esikunta

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) on keskeytettävä lomansa energiayhtiö Uniperin takia, vaatii kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen. Hänen mielestään asia kuuluu omistajaohjausministerin lisäksi myös pääministerille, koska Saksassakin sitä ratkoo liittokanslerinvirasto.

– Tämä on niin iso, miljardien kysymys suomalaisille, että ei tässä nyt pääministeri voi pysyä piilossa, Mykkänen sanoi Porissa Suomi Areenan yhteydessä STT:lle.

Pääministerin esikunta vastaa, että Marin on ollut yhteydessä Saksan liittokansleri Olaf Scholziin jo viikonloppuna. Esikunta kertoi asiasta STT:lle tiistai-iltana tekstiviestillä.

Marinin esikunnan mukaan omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) hoitaa asiaa aktiivisesti ja keskustelee Saksan kollegoiden kanssa. Lisäksi keskusteluita on esikunnan mukaan käyty laajasti virkatasolla.

"Hallituksen täytyy olla kovana Saksaan päin"

Energiayhtiö Fortumin saksalainen tytäryhtiö Uniper on joutunut vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin Venäjän rajoitettua kaasun vientiä. Uniper on suurin kaasun maahantuoja Saksassa, ja Saksan valtio on sanonut, ettei yhtiön voi antaa kaatua.

– Hallituksen täytyy olla kovana Saksaan päin. Vaikka tässä jaetaan räjähtänyttä konkurssipesää, se pitää jakaa mahdollisimman reilusti niin, että Saksan hallitus myös omalta osaltaan maksaa vastuunsa siitä, Mykkänen vaati.

– He ovat pakottaneet ajamaan ydinvoiman alas ja itse nostaneet esimerkiksi uusilla kaasuputkillaan Saksan kaasuriippuvuuden ennätysmäiseksi. Suomessa on toimittu toisin, ja he ovat toimineet näin, ja heillä on silloin osavastuu siitä, että Uniper on nyt selvitystilassa.

Mykkänen arvioi Suomella olevan pelimerkkejä taskussaan, koska myös Fortumin allekirjoitus tarvitaan järjestelyyn, jolla Uniper jaettaisiin ja siirrettäisiin uudenlaiseen omistuspohjaan Saksan valtion kanssa.

– Tästä pitää myös osata pitää kovasti kiinni, koska Saksan hallituksen edustajat ajavat Saksan veronmaksajille mahdollisimman halpaa ratkaisua.

Tulokset lähiviikkoina ratkaisevat

Mykkänen kuvaileekin omistajaohjausministeri Tuppuraisella olevan miljardien eurojen edunvalvontatehtävä hoidettavanaan lähiviikkoina. Hän ei ota kantaa siihen, miten hyvin Tuppurainen on tähän asti asiaa hoitanut.

– Hän on sanonut, että hän on ollut liittokanslerinvirastoon yhteydessä useitakin kertoja. Tulokset nyt ratkaisevat lähiviikkoina sen, kuinka epäreiluun ratkaisuun tässä joudutaan.

Mykkänen uskoo, että tänä keväänä on omistajaohjauksessa yritetty varautua siihen, että Uniper kaatuu käsiin. Hän sanoo tietävänsä, että myös Fortumin johto on varautumiseen pyrkinyt.

– Jälkiviisautena voi aina miettiä, että olisiko silloin pitänyt arvioida tarkemmin, mitä kaikkea Uniperin mukana tulee säkissä. Toki on niin, että kukaan Euroopassa ei ole pitänyt todennäköisenä, että Venäjä nyt katkaisee kaasun, kun se ei sitä ole koskaan edes kylmän sodan aikana Neuvostoliittona tehnyt.

Ministeri Tuppurainen lähtee torstaina Saksaan neuvottelemaan Uniperin pelastuspaketista.

Lämpö ja bensa vielä lähivuosina kalliimpaa

Kokoomus järjesti Suomi Areenassa tiistaina myös keskustelutilaisuuden, jossa puhuttiin ulko- ja turvallisuuspolitiikasta sekä sivuttiin energia-asioita. Mykkänen sanoi keskustelussa, että tärkeintä on nyt rakentaa energiajärjestelmää, joka ei perustu venäläisiin fossiilisiin polttoaineisiin. Hänen mukaansa Suomessa ollaan siinä "luojan kiitos" aika pitkällä.

– Onneksi 5–10 vuoden sisällä pystymme vähentämään venäläisen raaka-aineen osuuden energiajärjestelmässä jo niin pieneksi, että tulemme vielä näkemään ajan, jolloin lämmitys, sähkö ja liikkuminen on halvempaa kuin mihin ollaan tällä vuosisadalla totuttu, hän ennusti.

Mykkäsen mukaan on kuitenkin fakta, että lähivuosina lämpö ja bensa tulevat maksamaan Suomessa enemmän kuin mihin on totuttu. Hän ei luvannut miljardeja täsmätukiin.