Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jo yli 10 000 salamaniskua eilen ja tänään – varoituksia rajusta ukonilmasta annettu maan itä- ja pohjoisosiin

Sateet ja ukkoset ovat jatkuneet tänään suuressa osassa maata, kertoo Ilmatieteen laitos. Eilinen ja tämänpäiväinen yhteenlaskettu salamamäärä on Ilmatieteen laitoksen mukaan ylittänyt jo 10 000 salamaniskua, joista 6 500 on tullut tämän päivän aikana.

Varoituksia rajusta ukonilmasta on voimassa Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja osissa Lappia. Lisäksi suureen osaan maata on annettu varoitus vaarallisiksi yltyvistä sateista.

Painopiste länsi-, keski- ja pohjoisosissa maata

Ilmatieteen laitoksen ja Forecan mukaan tänään iltapäivällä ukkosrintaman painopiste siirtyy maan länsi-, keski- ja pohjoisosan ylle. Lapin länsiosat, Pohjanmaa, Satakunta, Etelä-Savo, Päijät-Häme, Kymenlaakso ja Etelä-Karjala voivat säästyä tänään Ilmatieteen viimeisimmän ennusteen mukaan ukkosilta ja sateiltakin.

Foreca kertoo ilmamassan olevan edelleen keskiviikkona melko lämmintä, joten aurinkoisilla alueilla voidaan päästä yli 20 lämpöasteen. Keskiviikon jälkeen säässä kuitenkin koetaan raju käänne, kun lämpötila romahtaa paikoin 10 asteella.

Pelastuslaitoksilla riittänyt työsarkaa

Ukonilman aiheuttamia vaaratilanteita on sattunut tiistain ja keskiviikon vastaisen yön aikana, kun salamointi on aiheuttanut tulipaloja ja muuta haittaa. Pohjois-Karjalan pelastuslaitos kertoi varhain keskiviikkona, että ukkosen aiheuttamia tehtäviä oli tiistaina 46 kappaletta. Tehtävistä yli 30 oli vahingontorjuntatehtäviä, joissa pelastuslaitos pumppasi vettä kiinteistöistä tai raivasi puita pois vaaraa aiheuttamasta.

Salamat aiheuttivat lisäksi seitsemän rakennuspaloa. Pelkästään Nurmeksessa voimakkaan ukkosen ja runsaan salamoinnin jäljiltä paloi kaksi rakennusta. Pielisellä Häränpään saaressa pienehkö hirsimökki tuhoutui palossa täysin. Pohjois-Karjalan pelastuslaitos kävi tarkastamassa myös useamman salaman aiheuttaman käryn rakennuksissa.

Lisäksi esimerkiksi Lappeenrannassa kanoottiseurue joutui ukkosmyrskyn keskelle, Etelä-Karjalan pelastuslaitos kertoo.

Melojat olivat lopulta kuitenkin päässeet omin avuin turvaan lähisaarille, eikä pelastuslaitoksen toimenpiteille lopulta ollut tarvetta.

Henkilövahingoista esimerkiksi tulipalojen yhteydessä ei ole tiettävästi toistaiseksi ilmoitettu.