Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sri Lankan parlamentti äänestää presidentistä ensi keskiviikkona – pääministeri vannoi virkaatekevän presidentin virkavalan

Sri Lankan parlamentin on määrä äänestää uudesta presidentistä ensi viikon keskiviikkona, kertoo parlamentin puhemiehen kanslia.

Ehdokkaat presidentin virkaan ovat selvillä tiistaina, ja parlamentin on määrä äänestää asiasta seuraavana päivänä, puhemies Mahinda Yapa Abeywardanan kanslia sanoo lausunnossa.

Maan pääministeri Ranil Wickremesinghe on tänään vannonut virkaatekevän presidentin virkavalan. 73-vuotias Wickremesinghe vannoi virkavalansa ylituomarin edessä. Mielenosoittajat ovat vaatineet myös Wickremesinghen eroa.

Puhemies kertoi aikaisemmin tänään, että presidentti Gotabaya Rajapaksan eroaminen on hyväksytty. Puhemies kertoi toivovansa, että vaaliprosessi saataisiin päätökseen seitsemän päivän kuluessa.

– Gotabaya on laillisesti eronnut. Olen hyväksynyt eron, puhemies sanoi toimittajille.

Rajapaksa pakeni maasta aiemmin tällä viikolla ja anoi eroa puhemieheltä sähköpostitse Singaporesta käsin torstai-iltana.

Ennennäkemättömän talouskriisin kanssa kamppailevassa maassa on jo kuukausia kärsitty sähkökatkoksista, inflaatiosta sekä kriittisestä ruoka- ja bensiinipulasta.

Uupuneet mielenosoittajat juhlivat eroa

Pieni joukko mielenosoittajia juhli presidentin eroilmoitusta jo torstai-iltana. Paikalla oli vain joitain satoja ihmisiä, sillä monet pitkään mielenosoituksissa mukana olleet olivat uupuneita. Mielenosoittajia on yritetty pidätellä turvallisuusjoukkojen avulla sekä esimerkiksi kyynelkaasulla.

– Olemme hyvin iloisia mutta myös hyvin helpottuneita, että voimme pitää tauon ja palata takaisin elämäämme, mielenosoittaja Viraga Perera sanoi BBC:lle.

Sri Lankassa on ollut laajoja hallintoa vastustavia mielenosoituksia. Mielenosoittajat ovat murtautuneet muun muassa Wickremesinghen toimistoon sekä valtion päätelevisioasemalle ja ottivat lyhyeksi aikaa lähetykset haltuunsa.

Mielenosoittajat ilmoittivat torstaina aamulla poistuvansa valtaamistaan virallisista rakennuksista. Mielenosoittajat kuitenkin vakuuttivat jatkavansa kamppailua saarivaltion maasta poistuneen presidentin sekä virkaatekevän presidentin syrjäyttämiseksi.

Sri Lankan tärkeimmän kaupungin sairaalan mukaan noin 85 ihmistä on loukkaantunut mielenosoituksissa. Lisäksi yksi ihminen tukehtui kuoliaaksi, kun häntä kohti suihkutettiin kyynelkaasua pääministerin toimistolla.

Rajapaksa jäänee Singaporeen joksikin aikaa

Kaakkois-Aasiassa sijaitsevan Singaporen ulkoministeriö on vahvistanut Rajapaksan olevan maassa "yksityisvierailulla", mutta hänelle ei ole myönnetty turvapaikkaa, eikä hän ole sitä ulkoministeriön mukaan myöskään anonut. Singapore korosti, että sillä ei ole tapana myöntää turvapaikkoja.

Presidentti pakeni ensin keskiviikkoaamuna vaimonsa ja kahden henkivartijansa kanssa Malediiveille, josta hän suuntasi Singaporeen.

Rajapaksan oletettiin jäävän Singaporeen joksikin aikaa, mutta jatkavan lopulta Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin, kertoivat Sri Lankan turvallisuuslähteet AFP:lle. Guardianin tietojen mukaan hän on suuntaamassa Saudi-Arabiaan.