Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sotilaita on kuollut, Venäjä vaikenee – mitä oikeasti tapahtui Zaporizhzhian ydinvoimalassa?

Ukrainassa sijaitsevassa Zaporizhzhian ydinvoimalassa on viime viikolla tapahtunut onnettomuus, jonka vakavuudesta ja yksityiskohdista ei ole tietoa.

Alueella tiedetään, että ainakin yhdeksän vaikeasti loukkaantunutta venäläissotilasta on toimitettu hoidettavaksi läheiseen sairaalaan. Loukkaantuneet ovat paikallisten mukaan kertoneet, että ydinvoimalan sisällä on kuolleiden sotilaiden ruumiita.

Zaporizhzhian ydinvoimala sijaitsee Enerhodarin kaupungissa Ukrainan kaakkoisosassa. Enerhodarin kaupunginjohtajan Dmytro Orlovin mukaan voimalaitoksen alueella on nähty "paniikissa juoksentelevia sotilaita", mutta todellisia tietoja tapahtumista ei ole.

Ydinvoimala on Venäjän armeijan kannalta erinomainen paikka esimerkiksi ohjusten ja kaikenlaisten ammusten varastointiin, sillä luonteensa vuoksi se on rakennettu kestämään eikä Ukrainan joukoilla ole halua tulittaa säteilevää materiaalia sisältävää laitosta. Ydinvoimalassa majailee tiettävästi noin 500 venäläissotilasta.

Zaporizhzhian ydinvoimala on valtava laitos, jonka kerrotaan ennen sotaa tuottaneen noin 20 prosenttia Ukrainan tarvitsemasta sähköstä. Venäjä otti sen haltuunsa maaliskuun 4. päivänä eli miltei heti sodan alussa. Ydinvoimalan alueella syttyi tulipaloja Venäjän tykkitulen vuoksi jo maaliskuussa.