Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Terrafamen liiketulos nousi, vuosi sitten oltiin pakkasen puolella

Kaivosyhtiö Terrafamen liiketulos nousi huhti-kesäkuussa 17,9 miljoonaan euroon, kun vuosi sitten vastaavaan aikaan liiketulos oli 3,6 miljoonaa euroa tappiollinen.

Liikevaihto oli yhteensä 132,2 miljoonaa euroa, mikä on 44,3 prosenttia vertailukautta enemmän.

Metallipuolituoteliiketoiminnan liikevaihto pieneni vuoden takaisesta neljänneksestä. Kokonaisliikevaihto kuitenkin kasvoi selvästi, sillä vuosi sitten akkukemikaalitehtaan liikevaihto oli nollassa. Tehtaan tuotannon ylösajo aloitettiin viime vuoden kesäkuussa.

Terrafame tuottaa nikkeliä, sinkkiä, kobolttia ja kuparia Sotkamossa sijaitsevalla kaivoksellaan ja tehtaallaan. Tehdas tuottaa nikkelisulfaatteja, joita käytetään sähköautojen akuissa.

Vetäytyminen Venäjältä vaikutti hankintakustannuksiin

Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen sanoo tiedotteessa, että sähköautojen kysynnän kasvun taustalla olevat ajurit ovat pysyneet vahvoina kevään epävarmasta geopoliittisesta tilanteesta huolimatta.

Hänen mukaansa tämän vuoden tammi-toukokuussa myytiin lähes 3,2 miljoonaa sähköautoa, joka on noin 57 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajankohtana viime vuonna.

– Maaliskuun alussa Ukrainan sodan aiheuttamat spekulaatiot nostivat nikkelin hinnan hetkellisesti epänormaalille tasolle. Hinnat ovat sen jälkeen palautuneet vuoden 2021 lopun tasolle, hän sanoo.

Kun Ukrainan sota alkoi, Terrafame päätti siirtää hankinnat pois Venäjältä.

– Hankintojen siirtäminen vaihtoehtoisiin lähteisiin ja yleinen hintojen nousu ovat nostaneet hankintakustannuksia, mikä vaikutti negatiivisesti yhtiön käyttökatteeseen katsauskaudella, Lukkaroinen sanoo.