Lapissa Enontekiöllä mitattiin aamulla maanjäristys, jonka voimakkuus oli 2,8. Tämä on suurin Suomessa mitattu maanjäristys neljään vuoteen, kertoo seismologi Tuija Luhta Helsingin yliopiston seismologian instituutista STT:lle.
Kello seitsemän aikaan tapahtuneen maanjäristyksen keskus on ollut noin muutaman kilometrin päässä Hetan asutuskeskuksesta, noin 20 kilometrin syvyydessä.
Luhdan mukaan maanjäristys on koostaan huolimatta Suomelle tavallinen, eikä se esimerkiksi ole vaurioittanut rakennuksia. Lähiseudun asukkailta oli kuitenkin tullut kymmeniä ilmoituksia maan järinästä.
– Pienempiä maanjäristyksiä havaitaan Suomessa noin sata vuodessa, hän kertoo.
Suomessa maanjäristykset johtuvat Luhdan mukaan mannerlaattojen jännityksistä, mihin vaikuttavat muun muassa jääkauden jälkeinen maan nousu ja erilaiset paikalliset tekijät. Jännitysten purkautuessa siirroslinjoista maa järisee.
Voimakkaampiakin järistyksiä on ollut 2000-luvulla
Vuonna 2017 Oulun seudulla Limingassa tapahtui maanjäristys, jonka voimakkuus oli 3,2. Limingan maanjäristystä suurempi järistys oli Kuusamossa vuonna 2000. Se oli voimakkuudeltaan 3,5. Kärkipaikkaa pitää vuoden 1979 Lappajärven maanjäristys, joka oli voimakkuudeltaan 3,8.
Maaliskuussa 2016 Perämeren alueella oli voimakkuudeltaan 4,1:n maanjäristys, mutta se tapahtui Ruotsin puolella lähellä Luulajaa.
Helsingin yliopiston seismologian instituutti suorittaa jatkuvaa maanliikkeen seurantaa, ja sen tehtäviin kuuluu maanjäristysten rekisteröinti ja analysointi Suomessa ja Pohjois-Euroopassa. Seismologian instituutilla on Twitter-tili, joka julkaisee automaatti-ilmoituksia merkittävistä järistyksistä Suomessa ja maailmalla. Lisäksi se ilmoittaa analyysissa tarkistetut Suomen järistykset. Heinäkuun aikana tilille on tullut neljä ilmoitusta Suomessa tapahtuneista maanjäristyksistä.