Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Kuusamon Suurpetokeskus lopetti huonokuntoisen karhun viranomaisten määräyksestä – "Vyöti on mennyt karhujen taivaaseen"

Yksi Kuusamon Suurpetokeskuksen karhuista on lopetettu aluehallintoviraston päätöksen vuoksi.

Aluehallintovirasto määräsi heinäkuun alussa Suurpetokeskuksen lopettamaan Vyöti-karhun, koska karhun hampaat olivat eläinlääkäreiden mukaan huonokuntoiset ja se liikkui huonosti.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto teki keskukseen ennalta ilmoittamattoman tarkastuksen kesäkuun lopussa. Tarkastuksessa eläinlääkärit arvioivat, että karhun huonot hampaat ja sen mahdollinen nivelrikko aiheuttivat sille kipua ja kärsimystä. Paras vaihtoehto oli Vyöti-karhun lopettaminen, arvioivat eläinlääkärit.

Aluehallintoviraston päätöksen mukaan Suurpetokeskuksen piti lopettaa Vyöti tiistaihin 19. heinäkuuta mennessä.

Suurpetokeskuksen tarhanhoitaja ja projektinvetäjä Pasi Jäntti kertoo STT:lle, että Vyöti lopetettiin määräyksen mukaisesti tiistaina.

– Vyöti on mennyt karhujen taivaaseen, Jäntti kertoo.

Eläinten terveydentila tarkastettava

Eläinlääkärit määräsivät Suurpetokeskuksen myös tarkastuttamaan muiden eläinten terveydentila ja erityisesti hammasterveys asiantuntevalla eläinlääkärillä elokuun loppuun mennessä.

Varsinkin Nätti-nimisen karhun hampaat olivat eläinlääkäreiden mukaan huonossa kunnossa, ja Suurpetokeskuksen pitää tarkastuttaa sen hampaat nukutuksessa.

Jäntti kertoo, että hammastarkastukset tehdään asiantuntijoiden aikataulujen mukaan.

– Yhteyttä on pidetty kyllä, sanoo Jäntti.

Poliisi käynnisti esitutkinnan

Viranomaiset ovat varsinkin tänä vuonna puuttuneet Kuusamon Suurpetokeskuksen toimintaan ja vaatineet siihen parannuksia. Ongelmat alkoivat tulla julkisuuteen huhtikuussa sen jälkeen, kun kaksi keskuksen karhua karkasi. Niistä toinen hyökkäsi keskuksen johtajan Sulo Karjalaisen kimppuun.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on sittemmin vaatinut Kuusamon Suurpetokeskusta korjaamaan havaittuja epäkohtia, ja virasto on harkinnut keskuksen eläintarhaluvan peruuttamista.

Kesäkuussa tehdyssä tarkastuksessa viranomaiset arvioivat, että eläinten hyvinvoinnin eteen oli tehty parannuksia. Keskuksen aitauksia oli muun muassa paranneltu, ja eläimille oli lisätty virikkeitä.

Virasto vaati vielä Suurpetokeskukselta parannuksia elokuun loppuun mennessä, jonka jälkeen se on ilmoittanut arvioivansa, voiko keskus jatkaa toimintaansa.

Suurpetokeskus on tällä hetkellä yleisöltä suljettuna.

– Keskuksen avaaminen on hoitavista eläinlääkäreistä kiinni, sanoo lauantaina alkuillasta tavoitettu Jäntti.

Oulun poliisilaitos käynnisti kesäkuussa myös esitutkinnan Suurpetokeskuksen eläintenpidosta. Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Janne Koskela kertoi tuolloin STT:lle, että tutkintanimikkeenä on törkeä eläinsuojelurikos.