Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

10-vuotias Jere kuoli kuumaan autoon Kontiolahdella – äiti kertoo tragediasta MTV:lle: "Minulla on ikuinen syyllisyys"

10-vuotias Jere kuoli kuumuuteen auton sisälle Itä-Suomen Kontiolahdella heinäkuun alussa. Pojan äiti Katri kertoi MTV Uutisten haastattelussa päivän tapahtumista.

Äidin mukaan, hän oli ollut töissä, kun Jere oli soittanut ja kertonut menevänsä ulos. Poika sanoi jättävänsä puhelimensa kotiin latautumaan ja kysyi vielä tämän jälkeen viestillä, mihin isä oli jättänyt kodin avaimen. Kotiavainta säilytettiin aina tietyssä paikassa takapihalla piilossa.

Jonkin aikaa kylillä oltuaan Jere oli palannut takaisin kotiinsa, mutta ei ollut mennyt sisälle ulkoilmaa viileämpään taloon. Kun Katri palasi töistä, hän huomasi heti, ettei poika ollut kotona. Jeren kylillä olleessaan ostamat vesipullot olivat kuitenkin kotioven edessä.

– Pojalla oli ADHD. Hän saattoi normaalistikin unohtaa asioita. Tajusin, että hän oli unohtanut laittaa oven lukon auki-asentoon eikä hän varmaan ollut enää muistanut, missä kotiavaimet olivat. Eikä hänellä ollut puhelinta, jolla olisi voinut asiasta uudelleen kysyä, äiti kertoo MTV:lle.

Hän huolestui välittömästi ja kutsui muun perheen sekä ystäviä mukaan etsimään lasta.

– Lähdimme etsimään Jereä kylältä ja uimarannalta. Kysyin pojan kavereilta, olisiko hän heidän luonaan. Soitin myös poliisille. Yksi partio tuli nopeasti meille ja toinen partio etsi Jereä kylältä.

Etsijät olivat tutkineet pihalla olleet autot, mutta väärinymmärryksen takia juuri pojan valitsema auto oli jäänyt tutkimatta. Etsijät olivat luulleet sen olleen auto, jolla äiti oli ollut töissä. Kun poika viimein löydettiin, hän oli eloton. Ensiapu aloitettiin välittömästi, mutta siitä ei ollut enää apua. Kuolinsyyksi todettiin lämpöhalvaus.

Katri arvelee, että poika kärsi lämpöhalvauksen ensioireista jo siinä vaiheessa, kun hän meni kuumaan autoon.

– Poika on varmaan ollut aika pökerryksissä, kun hän meni autoon lepäämään. Miksi muuten hän olisi mennyt sinne kuumuuteen ja sulkenut vieläpä ovet perässään?

Poliisi tutkii tapausta kuolemansyyntutkintana eikä asiassa epäillä rikosta. Katria ja hänen puolisoaan kuultiin heti pojan kuoleman jälkeen. Myös Jeren puhelin ja viestit tutkittiin ja niistä selvisi vanhempien kanssa käydyt keskustelut ennen lapsen kuolemaa.

– Äitinä syytän itseäni siitä, että en ollut viikonloppuna lukinnut auton ovia. Jos ovet olisivat olleet lukossa, poika ei olisi päässyt autoon sisään. Sanoin poliisillekin, että äitinä minulla on asiasta ikuinen syyllisyys.

Katri haluaa puhua poikansa kuolemasta julkisuudessa, koska hän haluaa varoittaa muita. Ettei kenenkään muun tarvitsisi kokea samaa traagista kohtaloa.

– Tuntuu kauhealta, että meille kävi näin. Poikani kuolema on konkreettinen todiste siitä, että jo lyhyt hetki autossa täydessä auringonpaisteessa voi olla hyvin kohtalokas.