Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:n energiaministerien toivotaan tänään pääsevän sopuun kaasun kulutuksen vähentämisestä

Euroopan unionin energiaministerien on tarkoitus tänään päättää Brysselissä siitä, miten kaasun kulutusta EU-alueella voisi vähentää.

EU-komissio ehdotti viime viikolla jäsenmaille, että ne vähentäisivät kaasun kulutustaan vapaaehtoisesti 15 prosentilla vuosiin 2017–2022 verrattuna.

Hätätilanteessa komissio voisi rajoittaa kaasun kulutusta myös pakolla neuvoteltuaan jäsenmaiden kanssa. Tällainen tilanne voisi tulla eteen, jos olisi olemassa huomattava vaara vakavasta kaasupulasta tai poikkeuksellisen suuresta kaasuntarpeesta.

Suomea neuvotteluissa edustaa elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Energiaministerien neuvotteluista odotetaan vaikeita, sillä osa jäsenmaista vastustaa komission ehdotusta. Bloombergin mukaan ainakin Italia, Unkari, Puola, Portugali ja Espanja ovat ilmaisseet huolensa komission ehdotuksesta.

Bloombergin mukaan EU:n puheenjohtajamaana toimiva Tshekki olisi tehnyt kompromissiehdotuksen.

Suomi on jo vähentänyt kaasun kulutusta

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) mukaan komission vähennystavoite ei aiheuta Suomessa heti toimenpiteitä, sillä Suomi on laskenut kaasun kulutusta viimeisen 10 vuoden aikana jopa puoleen. Venäjän hyökkäyksen jälkeen kaasun käyttö on Suomessa laskenut entisestään, eikä Venäjältä ole tullut Suomeen maakaasua toukokuun jälkeen.

Suomi ei ole muutoinkaan niin riippuvainen kaasusta kuin monet muut EU-maat, sillä Suomessa kaasun osuus energian kokonaiskulutuksesta on vain noin viisi prosenttia.

Kaasun vähentämisellä pyritään siihen, että kaasua riittäisi myös talvella, vaikka Venäjä rajoittaisikin sen saatavuutta.

Komissio haluaa uudistuksen voimaan asetuksella. Tämä tarkoittaa, että sitä on sovellettava kaikissa jäsenmaissa automaattisesti, kun asetus tulee voimaan.

Komission ehdotuksen mukaan jäsenmaiden on tehtävä suunnitelmansa kaasun käytön vähentämisestä syyskuun loppuun mennessä. Niiden on tämän jälkeen kahden kuukauden välein raportoitava komissiolle suunnitelman etenemisestä.

Jäsenmaille asetettujen tavoitteiden lisäksi komissio haluaa lisätä jäsenmaiden riippumattomuutta venäläisestä kaasusta nopeuttamalla kaasun yhteisostoja EU:ssa.