Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Konecranes sai tilauksia miljardin edestä mutta kannattavuus heikkeni toisella vuosineljänneksellä

Konepajayhtiö Konecranesin saamien tilausten arvo kasvoi huhti–kesäkuussa noin 25 prosenttia, mutta yhtiön kannattavuus heikkeni edellisvuodesta.

Konecranesin oikaistu liikevoitto oli 54 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 57 miljoonaa euroa. Liikevaihtoa kertyi 787,1 miljoonaa euroa, missä oli kasvua muutaman prosentin verran.

Yhtiön saamien tilausten arvo kasvoi toisella vuosineljänneksellä runsaaseen miljardiin euroon. Tilaukset kasvoivat jokaisella kolmella segmentillä. Kasvua oli erityisesti satamaratkaisujen liiketoiminnoissa, joissa saatujen tilausten arvo koheni lähes puolella.

Tilausten korkea taso ja toimitusongelmien jatkuminen johtivat siihen, että tilauskanta kasvoi uuteen ennätykseen. Se oli kesäkuun lopussa yli 2,8 miljardia euroa.

Kannattavuutta painoivat komponenttien ja materiaalien heikko saatavuus sekä koronapandemiasta kumpuavat alhaiset myyntimäärät. Ne vaikuttivat liikevaihtoon jokaisella segmentillä.

– Kun hinnankorotusten vaikutusta ei oteta huomioon, liikevaihto laski edellisvuodesta vertailukelpoisilla valuutoilla laskettuna, väliaikainen toimitusjohtaja Teo Ottola sanoo tiedotteessa.

Yhtiö odottaa toimituskyvyn parantuvan

Aiemmin tässä kuussa yhtiö antoi tulosvaroituksen. Kun se aiemmin odotti liikevaihdon ja oikaistun EBITA-kateprosentin paranemista viime vuodesta, se odottaa nyt liikevaihdon pysyvän samalla tasolla tai kasvavan ja oikaistun EBITA-kateprosentin joko laskevan tai pysyvän samalla tasolla.

– Toisella vuosipuoliskolla odotamme kuitenkin toimituskykymme paranevan verrattuna ensimmäiseen vuosipuoliskoon, sekä aiemmin toteutettujen hinnankorotusten alkavan vaikuttaa kannattavuuteemme, Ottola kertoo.

Yhtiö kertoi huhtikuun loppupuolella, että sen Ukrainan tehtaalle suunniteltu tuotanto on siirretty muihin toimipaikkoihin. Kaakkois-Ukrainan Zaporizhzhjassa sijaitsevan tehtaan tuotanto pysäytettiin sodan alettua.