Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Blinken ja Lavrov neuvottelevat vankien vapauttamisesta lähipäivinä, tänään vietetään maailman ylikulutuspäivää

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Uutissuomalainen: Tartuntatautipäivärahaa koronan vuoksi myönnetty tänä vuonna ennätysmäärälle suomalaisia

Tartuntatautipäivärahaa koronan vuoksi on myönnetty tänä vuonna ennätysmäärälle suomalaisia, kertoo Uutissuomalainen.

Päivärahaa oli saanut kesäkuun loppuun mennessä 226 474 ihmistä. Tämä on lähes kaksi kertaa niin paljon kuin viime vuonna yhteensä. Asia selviää Kelan Uutissuomalaiselle toimittamista tilastoista.

Kelan Keskisen vakuutuspiirin johtaja Liisa Ojala arvioi Uutissuomalaiselle, että syynä kasvuun on koronatapausten suuri määrä. Lisäksi lakiuudistus helpotti tartuntapäivärahan saamista.

Tänään vietetään maailman ylikulutuspäivää - uusiutuvat luonnonvarat on käytetty loppuun tämän vuoden osalta, WWF sanoo

Tänään vietetään jälleen maailman ylikulutuspäivää, kertoo kansainvälinen ympäristöjärjestö WWF. Ylikulutuspäivä viestittää siitä, että maapallon uusiutuvat luonnonvarat on käytetty loppuun tämän vuoden osalta.

Ylikulutuspäivä lasketaan vuosittain tuoreiden tietojen perusteella, eli mitä enemmän kulutamme, sitä aikaisemmin ylikulutuspäivää vietetään. Nykyisellä kulutuksen tasolla tarvitsisimme WWF:n mukaan 1,75 maapalloa. Jos kaikki kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvittaisiin puolestaan yli kolme ja puoli maapalloa.

WWF:n suojelun neuvonantajan Jussi Nikulan mukaan Venäjän fossiilienergiasta luopuminen nopealla aikataululla toimii testinä maailman muutosvalmiudelle.

Sähköyhtiö Lumo Energia lopettaa toimintansa

Sähköyhtiö Lumo Energia valmistautuu lopettamaan toimintansa, kerrotaan yhtiön verkkosivuilla.

Verkkosivujen mukaan pelkoa sähköntoimituksen yllättävästä päättymisestä ei ole, eikä tilanne vaadi tällä hetkellä asiakkailta toimia. Uusia sähkösopimuksia yhtiö ei kuitenkaan enää solmi.

Lumo Energian toimitusjohtaja Otto Savasti kertoi Ylelle, että toiminta päättyy myös Ruotsissa. Ruotsin yhtiö on myyty jo uudelle toimijalle, mutta Suomen osalta neuvottelut ovat kesken.

Tutkimus: Viisi prosenttia koronan saaneista kärsii haju- ja makuaistin häiriöistä vielä kuusi kuukautta tartunnan jälkeen

Noin viidellä prosentilla koronatartunnan saaneista on pitkäaikaisia ongelmia haju- ja makuaistin kanssa vielä kuusi kuukautta sairastumisen jälkeen, selviää laajasta, lääketieteellisessä BMJ-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Koronan on pandemian alusta tiedetty aiheuttavan haju- ja makuaistin häiriöitä. Pitkään on ollut epäselvää, kuinka monella oireita on ja kuinka pitkään ne kestävät.

Tutkijat analysoivat tutkimuksessaan tuloksia 18 aiemmasta selvityksestä, joihin oli osallistunut yhteensä 3 700 potilasta. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit neuvottelevat amerikkalaisvankien vapauttamisesta lähipäivinä

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi maan tehneen "merkittävän tarjouksen" Venäjän vangitsemien yhdysvaltalaisten vapauttamisesta.

Blinken sanoi aikaisemmin keskiviikkoiltana aikovansa puhua Venäjän-kollegansa Sergei Lavrovin kanssa puhelimessa lähipäivinä.

Ulkoministerit eivät ole olleet yhteydessä toisiinsa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa.

Blinken kommentoi puhelun sisältöä etukäteen sanomalla, että aikoo keskittyä kapeakatseisesti vain tärkeimpiin asioihin, kuten nimenomaan pidätettyjen vapauttamiseen ja puhelussa ei ole kyse Ukrainasta neuvottelemisesta. (Lähde: AFP)

Presidentti Zelenskyi: Ukraina valmistelee energiaviennin lisäämistä Euroopan unionin alueelle

Ukraina valmistelee energiaviennin lisäämistä Euroopan unionin alueelle, presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo puheessaan.

Presidentti sanoo, että vienti tuo Ukrainalle ulkomaista valuuttaa ja samalla auttaisi maan kumppaneita vastustamaan Venäjän painostusta energiakysymyksessä.

Ukrainan sähköverkko yhdistettiin Euroopan verkkoon maaliskuussa. Ukraina alkoi tässä kuussa viedä energiaa Euroopan unionin alueelle.

Facebookin emoyhtiön Metan tulos jäi odotuksista: liikevaihto tippui ensimmäistä kertaa

Osavuosikatsauksensa raportoineen Facebookin emoyhtiön Metan vuosineljänneksen liikevaihto tippui ensimmäistä kertaa vuosikymmenen takaisen listautumisen jälkeen. Viimeisimmän vuosineljänneksen liikevaihto laski prosentin vuodentakaisesta olleen 28,8 miljardia dollaria.

Sosiaalisen median jättiläinen teki liikevoittoa menneellä kvartaalilla kaikkiaan 6,69 miljardia dollaria, mikä tarkoitti 36 prosentin laskua vuodentakaisesta. Tulos oli kokonaisuudessaan markkinoiden odotuksia heikompi. (Lähde: AFP)

Kasvispihvi on Ranskassa yhä pihvi

Kasvispihviä saa edelleen kutsua Ranskassa pihviksi. Ranskan korkein hallinto-oikeus on päättänyt siirtää myöhemmäksi hallituksen pyrkimykset kieltää kasvispohjaisten tuotteiden nimeämisen lihatuotteisiin viittaavilla termeillä.

Euroopan parlamentti kiisteli vuonna 2020 koko EU:ta koskevasta samanlaisesta lainsäädännöstä, mutta päätyi torjumaan esityksen lukuun ottamatta maitopohjaisia tuotteita.

Ranska oli ainoa EU-maa joka päätti alkaa ajaa asiaa omalla lainsäädännöllä. (Lähde: AFP)

Saksa EM-finaaliin Englantia vastaan - Alexandra Popp upotti Ranskan

Saksa on voittanut naisten EM-jalkapallon välierässä Ranskan 2–1. Alexandra Popp viimeisteli Saksan maalit. Saksa kohtaa sunnuntaina EM-finaalissa Englannin Lontoon Wembleyllä.

Popp vei Saksan johtoon 40. minuutilla, mutta ensimmäistä kertaa naisten EM-välierissä pelannut Ranska tuli tasoihin vielä ennen taukoa Saksan omalla maalilla. Hurjavireinen Popp oli lopulta kuitenkin liikaa Ranskalle, hän puski 2–1-voittomaalin ottelun 76. minuutilla.

Saksa hakee sunnuntaina yhdeksättä mestaruuttaan naisten EM-jalkapallossa. Englanti puolestaan jahtaa ensimmäistä mestaruuttaan.