Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Uudistuksessa äitiys- ja isyysrahat jäävät historiaan

Tästä perhevapaauudistuksessa on kyse.

Perhevapaajärjestelmä uudistuu elokuun alussa.

Uudistus koskee perheitä, joiden ensimmäinen raskausrahapäivä tulee myönnettäväksi aikaisintaan 1. elokuuta. Tämä tarkoittaa, että lapsen laskettu syntymäaika on 4. syyskuuta tai myöhemmin.

Ansiosidonnaisia vanhempainpäivärahapäiviä on jatkossa 360.

Äitiys- ja isyysrahat jäävät historiaan. Niiden sijaan kumpikin vanhempi saa 160 vanhempainrahapäivän kiintiön, eli noin puoli vuotta vanhempainvapaata.

Omasta vanhempainrahakiintiöstään voi luovuttaa 0-63 päivää lapsen toiselle vanhemmalle, omalle puolisolle, lapsen toisen vanhemman puolisolle tai lapsen huoltajalle, joka ei ole hänen vanhempansa.

Lisäksi raskaana oleva vanhempi saa 40 päivää eli 6,5 viikkoa raskausrahaa.

Uudistuksen jälkeen vanhemmat voivat hoitaa lasta yhtä aikaa kotona vanhempainrahan tai raskausrahan ja vanhempainrahan turvin 1–18 arkipäivää.

Vanhempainrahapäiviä voi käyttää siihen asti, kun lapsi on kaksi vuotta.

Vanhempainvapaalla voi olla myös osittaisesti. Tällöin kiintiöstä käytetään puolikkaita päiviä. Myös vanhempainrahan määrä on puolet täysimääräisestä.

Vanhempainrahaa maksetaan arkipäiviltä eli maanantaista lauantaihin, pois lukien arkipyhät.

Jatkossa yhden vanhemman perheissä vanhempi saa molemmat vanhempainrahakiintiöt.

Kaksoset, kolmoset ja muut monikot ovat tähän malliin poikkeus, sillä vanhempainrahakiintiö pidentyy heidän perheissään toista lasta ja jokaista sitä seuraavaa lasta kohden 84 päivärahapäivällä.