Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Perseidien meteoriparven tähdenlentoja voi taas havainnoida – lauantain aamuyö otollisin aika bongailuun

Perseidien meteoriparvi pyyhkii halki taivaan alkavalla viikolla, joten tähdenlentoja voi jälleen havainnoida runsain määrin. Otollisinta aikaa tähdenlentojen havainnointiin ovat loppuviikon yöt keskiviikosta alkaen, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa tiedotteessa.

Erityisen hedelmällistä bongailuaikaa on lauantain aamuyö, jolloin on meteoriparven aktiivisin vaihe. Perjantaina täysikuu voi Ursan mukaan haitata havainnointia, mutta silloinkin kirkkaimmat tähdenlennot todennäköisesti näkyvät.

Meteorien havaitseminen on sitä helpompaa, mitä pimeämpi ja vähäpilvisempi taivas on. Pohjoisen Suomen öiden valoisuudesta johtuen tähdenlentoja näkyy käytännössä kuitenkin vain Oulun eteläpuolella.

Havainnointiin ei tarvita erityisiä apuvälineitä, mutta mikäli tähdenlentoja katselee selällään, on makuualusta kenties hyvä hankinta.

Tähdenlentoparvet ovat jokavuotinen ilmiö

Vaikka aktiivisin vaihe ajoittuukin elokuulle, on parveen kuuluvia tähdenlentoja Ursan mukaan voinut havaita jo heinäkuusta lähtien. Perseidien tähdenlentoja on myös mahdollista nähdä harvakseltaan vielä muutaman viikon ajan aktiivisimman vaiheen päätyttyä.

Perseidien meteoriparven tähdenlennot ovat jokavuotinen ilmiö, joka toistuu aina suunnilleen samoihin aikoihin.

Ursa kertoo, että vastaavat säännölliset meteoriparvet johtuvat komeetanydinten murusista, joita ytimet jättävät radalleen kiertäessään Auringon ympäri. Jos maapallon rata sattuu kulkemaan tällaisen pölyvanan läheltä, päätyy osa tästä materiaalista vuorovaikutukseen Maan kanssa. Maapallon ilmakehässä kuumeneva ja hehkua komeettapöly aiheuttaa valoviiruja, joita kutsutaan tähdenlennoiksi.

Satunnaisia tähdenlentoja, jotka eivät kuulu mihinkään parveen, voi nähdä minä tahansa yönä.