Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

FBI:n kotietsinnän tulokset ratkaisevat, oliko ratsiasta Donald Trumpille haittaa vai jopa hyötyä, arvioi tutkija

Liittovaltion poliisin FBI:n ratsia entisen presidentin kotiin Yhdysvalloissa oli hyvin poikkeuksellinen ja dramaattinen tapahtuma, sanoo tutkija Maria Lindén Ulkopoliittisesta instituutista. Hän arvioi FBI:n ja muiden amerikkalaisviranomaisten valmistelleen ja harkinneen kotietsintää todella perusteellisesti, ettei mitään perusteita asiattomasta toiminnasta voitaisi esittää.

Ratsian lopullinen merkitys Donald Trumpin poliittisten urahaaveiden kannalta selviää vasta sitten, kun etsinnän tuloksista saadaan tietoa. Sitä ennen Lindén arvioi Trumpin republikaanien ottavan tapahtuneesta kaiken hyödyn irti.

– Todennäköisesti juuri tässä hetkessä tästä hyötyvät eniten republikaanit. Siksi väite, että tämä on demokraatteja hyödyttämään suunniteltu poliittinen ajojahti, on ihan perusteeton, Lindén sanoo.

Myös hän pohtii, mitä ihmettä Trumpin kassakaapista on uskottu löytyvän. Ex-presidentti kun on tunnetusti repinyt tärkeitäkin papereita ja ollut haluton säilyttämään dokumentteja virkakaudeltaan.

– Tuntuu erikoiselta ajatella, että hänellä olisi kassakaapissaan joku niin sanottu savuava ase, jokin tosi raskauttava todiste, Lindén sanoo.

Samaan hengenvetoon hän kuitenkin toteaa, että jokin hyvin vahva epäily poliittisesti riskaabelin ratsian tueksi on viranomaisilla täytynyt olla.

– Jos mitään raskauttavaa ei löydy, niin Trump ja republikaanit pääsevät käyttämään poliittisen ajojahdin korttia. Sitä on käytetty monta kertaa ennenkin, mutta nyt tällaisella tuoreella tapauksella, joka on kongressin välivaalien lähestyessä ihmisillä hyvässä muistissa, Lindén kuvailee asetelmaa.

Mahdollinen tuomio voisi rohkaista haastajia

CNN:n uutiskanavan lakiasiantuntijan ja entisen liittovaltion syyttäjän Elie Honigin mukaan ratsian tekemiselle olivat käsillä viime hetket. Hänen mukaansa oikeusministeriössä on ollut voimassa kirjoittamaton sääntö, jonka mukaan poliittisesti herkkiin operaatioihin ei ryhdytä enää 90 päivää ennen vaaleja. Tuo aika marraskuussa pidettäviin välivaaleihin on umpeutumassa juuri näinä päivinä.

Lindén pitää selitystä uskottavana, mutta lisää, että pelkkä kotietsintäluvan saaminen on edellyttänyt pitkiä valmisteluja ja selvityksiä perustellun epäilyn esittämiseksi.

– Varmasti välivaalit ovat vaikuttaneet siihen, että on yritetty pitää kiirettä, Lindén arvioi.

Jos luvatta otettuja asiakirjoja koskeva kotietsintä, tai jokin muu käynnissä olevista tutkimuksista, johtaisi Trumpin tuomitsemiseen rikoksesta, se ei Lindénin mukaan estäisi häntä pyrkimästä ehdolle vuoden 2024 presidentinvaaleihin. Käytännössä tuomio kuitenkin lisäisi huomattavasti sen todennäköisyyttä, että muut republikaanipoliitikot uskaltautuisivat haastamaan Trumpin.

– Uskollisimmat fanit eivät varmaan hylkää Trumpia, mutta on tärkeää muistaa, ettei Trump niillä pelkillä uskollisten fanien äänillä voita. Hän on saanut aiemmin paljon ääniä lopullisessa vaalissa sellaisilta ihmisiltä, jotka haluaisivat nähdä presidenttinä jonkun muun kuin Trumpin, mutta äänestävät kuitenkin aina republikaanien ehdokasta, Lindén sanoo.

Hänen mukaansa myös Trump itse todennäköisesti varoo lähtemästä häviämään uusia vaaleja.

– Erityisesti häviö jo republikaanien esivaalissa olisi hänelle äärimmäisen nöyryyttävää, Lindén sanoo.