Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Joe Biden on allekirjoittanut Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnin

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on allekirjoittanut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnin allekirjoitusseremoniassa.

Hän kutsui Suomen ja Ruotsin liittymistä Natoon "vedenjakajaksi" sotilasliiton historiassa ja allekirjoitusta tärkeäksi hetkeksi.

– Tämä on melkoisen suuri päivä, hän luonnehti ennen allekirjoittamista.

– Sekä Ruotsilla että Suomella on vahvat demokraattiset instituutiot, vahvat armeijat sekä talous. Niiden liittyminen vahvistaa liittoa, Biden sanoi.

Biden luonnehti Suomea ja Ruotsia "kahdeksi ylpeäksi ja itsenäiseksi valtioksi".

– Sotilasliitosta tulee vahvempi kuin koskaan, hän lisäsi, ja sai raikuvat aplodit.

Yhdysvaltain senaatti antoi torstaina hyväksyntänsä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksille lähes yksimielisesti.

Niinistö kiitti Bidenia "arvokkaasta tuesta"

Presidentti Sauli Niinistö kertoi Twitterissä ennen seremoniaa puhuneensa puhelimessa kolmistaan Bidenin sekä Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa.

Presidentinkanslian mukaan kolmenvälisessä puhelussa Niinistö kiitti Bidenia Yhdysvaltain arvokkaasta tuesta kuluneen vuoden aikana.

– Olemme tulleet pitkän matkan siitä, kun ensimmäistä kertaa keskustelimme näistä aiheista”, presidentti Niinistö totesi Bidenille presidentinkanslian tiedotteen mukaan.

Presidentti Niinistö, presidentti Biden ja pääministeri Andersson keskustelivat vielä puuttuvista ratifioinneista sekä Suomen ja Ruotsin tulevasta roolista Naton jäseninä.

Presidentti Niinistö nosti turvallisuuspolitiikan ohella esiin myös teknologiayhteistyön merkityksen Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltain suhteissa. Puhelussa keskusteltiin lisäksi tarpeesta jatkaa Ukrainan tukemista.

Jo 23 maata ratifioinut Suomen liittymispöytäkirjan

Tähän mennessä 23 Nato-maata on ratifioinut Suomen liittymispöytäkirjan.

Nato-jäsenyys tulee ratifioida kaikissa sotilasliiton 30 nykyisessä jäsenmaassa.

Ennen Yhdysvaltoja Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden oli ratifioinut 22 maata: Albania, Belgia, Britannia, Bulgaria, Hollanti, Islanti, Kanada, Kroatia, Latvia, Liettua, Luxemburg, Montenegro, Norja, Pohjois-Makedonia, Puola, Ranska, Romania, Saksa, Slovenia, Tanska, Viro ja Italia.

Nato-maista vain Turkki on ilmaissut vastustavansa Suomen ja Ruotsin liittymistä Natoon, jos maat eivät ryhdy konkreettisiin toimiin ja taivu yhteistyöhön Turkin kanssa "terrorismin kitkemiseksi".