Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Yhdysvaltain oikeusministeri haluaa julkistaa Trumpin kartanon etsintäluvan sisällön, julkkismursu Freyaa uhkaa lopettaminen

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Washington Post: FBI etsi Trumpin kartanosta ydinaseisiin liittyviä dokumentteja

Washington Postin lähteiden mukaan liittovaltion poliisi FBI etsi Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin kartanosta muun muassa ydinaseita koskevia salaisia dokumentteja.

Washington Postin mukaan lähteet tuntevat FBI:n tutkinnan sisällön mutta eivät kertoneet koskevatko salaiset ydinasedokumentit Yhdysvaltain vai jonkin toisen valtion ydinaseita.

FBI ratsasi erittäin poikkeuksellisessa tutkinnassa maanantaina Trumpin kotina toimivan Mar-a-Lago-kartanon. Mediatietojen mukaan FBI etsi salaisia dokumentteja, jotka Trump oli lainvastaisesti pitänyt hallussaan kautensa päätteeksi.

Yhdysvaltain oikeusministeri haluaa julkistaa Trumpin kartanon etsintäluvan sisällön

Yhdysvaltain oikeusministeri Merrick Garland on pyytänyt tuomaria julkistamaan oikeuden myöntämän etsintäluvan sisällön, jonka valtuuttamana liittovaltion poliisi FBI ratsasi maan entisen presidentin Donald Trumpin Mar-a-Lago-kartanon.

Garlandin mukaan suuri julkinen kiinnostus on pyynnön takana.

Mediassa liikkuneiden tietojen mukaan FBI etsi kartanosta Trumpin lainvastaisesti mukanaan viemiä salaisia asiakirjoja.

Washington Postin mukaan Trump ei kommentoinut päivityksessään Truth Social -alustalla suostuuko hän etsintäluvan sisällön julkistamiseen, mutta kutsui etsintää hulluksi. (Lähde: AFP)

IAEA vaatii saada tarkastaa Zaporizhzhjan ydinvoimalan tilanteen

YK:n alainen Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on ilmaissut YK:n turvallisuusneuvostolle vakavan huolensa Zaporizhzhjan ydinvoimalasta Ukrainassa.

IAEA vaatii, että sen tarkastajat päästetään pikimmiten voimalaan.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja ydinvoimalan miehittäminen ovat vaarantaneet voimalan turvallisuuden taisteluilla sen ympäristössä.

IAEA:n johtaja Rafael Grossi puhui Venäjän koollekutsumassa turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa myöhään torstai-iltana Suomen aikaa.

Yhdysvallat kommentoi tukevansa YK:n esittämiä vaatimuksia demilitarisoidun vyöhykkeen muodostamisesta voimalan ympärille.

Zaporizhzhjan ydinvoimala on Euroopan suurin. (Lähde: AFP)

Zelenskyi vaatii välittömiä toimia Venäjän miehittämän ydinvoimalan turvaamiseksi

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaatii kansainvälistä yhteisöä ajamaan venäläiset miehittäjät pois Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueelta.

Zelenskyin mukaan Venäjän miehitys voimalan alueella on "ydinkiristystä" ja vain venäläisten vetäytyminen alueelta voi taata Euroopan ydinturvallisuuden.

Ydinvoimalan lähettyvillä on käyty taisteluita ja ammuttu tykistötulta Venäjän hyökättyä Ukrainaan, mikä on herättänyt huolta potentiaalisesta ydinkatastrofista.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on vaatinut, että järjestön tarkastajat päästetään voimalaan pikimmiten. (Lähde: AFP)

Etelä-Suomessa helteinen viikonloppu, pohjoisessa viileää

Etelä-Suomessa vietetään koko viikonloppu pääosin hellesäässä, kerrotaan Forecasta. Tänään lämpö saattaa nousta maan eteläosissa 29 asteeseen, ja seuraavinakin päivinä yllettäneen paikoin 27 asteeseen.

Maan keskisten osien yli kulkee tänään sadekuuroja, siellä lämpö jää noin 20 asteeseen. Pohjoisessa sekä tämä että huominen päivä ovat viileitä, lämpötilat ovat jäämässä 15–18 asteeseen.

Suomen eteläosan kuivasta ja lämpimästä säästä kertoo sekin, että useisiin maakuntiin on annettu metsäpalovaroitus viikonlopulle.

Sveitsissä Rooman imperiumin ajoista ikijäässä ollut sola on viikkojen sisällä sula

Sveitsissä Scex Rougen ja Tsanfleuronin vuorten jäätiköiden välissä oleva sola on paikallisen hiihtokeskuksen arvion mukaan pian sula ensimmäistä kertaa pariin tuhanteen vuoteen.

Solan jääpeite oli 15 metriä paksu vielä vuonna 2012, mutta arvioiden mukaan ainakin Rooman imperiumin ajoista jäässä ollut luonnonmuodostelma muuttuu seuraavien vuosien aikana järveksi.

Kuluva kesä lämpöaaltoineen on ollut katastrofaalinen alppijäätiköille.

Bernin yliopiston jäätikkötutkija Mauro Fischer arvioi jäätiköiden menettävän paksuuttaan tänä kesänä kolme kertaa niin paljon kuin viimeisten 10 kesän aikana. (Lähde: AFP)

Norjalaista julkkismursu Freyaa uhkaa lopettaminen

Norjassa yleisön hurmannut Freya-mursu on vaarassa joutua suosionsa uhriksi.

Asiantuntijoiden mukaan mursu ei saa tarpeeksi lepoa ihmisten häirinnän vuoksi ja sen terveydentila on huonontunut.

Viranomaiset ovat huolissaan niin Freyan kuin sitä katsomaan saapuvien ihmisten turvallisuudesta.

Pohdinnassa on jopa mursun lopettaminen, koska utelias yleisö ei ole jättänyt sitä rauhaan kehotuksista huolimatta.

Asiantuntijat pelkäävät stressaantuneen eläimen voivan hyökätä ihmisten kimppuun. (Lähde: AFP)

Nuoret Leijonat nousivat niukkaan voittoon Tshekistä, Simontaival ratkaisi voittolaukauskisan

Suomen alle 20-vuotiaiden miesten jääkiekkomaajoukkue on voittanut toisessa MM-ottelussaan Tshekin voittolaukausten jälkeen 4–3.

Nuoret Leijonat joutuivat ottelun alussa kahden maalin tappioasemalle, mutta Roby Järventien, Kasper Puution ja Aatu Rätyn osumat siivittivät Suomen johtoon.

Ratkaisu nähtiin lopulta voittolaukauskisassa, jossa Kasper Simontaival harhautteli Suomelle kaksi pistettä.

Avausottelussaan Latvian maalein 6–1 jyrännyt Suomi kohtaa Edmontonissa seuraavaksi Slovakian. A-lohkon ottelu pelataan Suomen aikaa sunnuntai-iltana.