Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Venäläiset tiedustelukoneet ovat käyneet Alaskan ilmatilan lähellä kolmesti tällä viikolla – amerikkalaishävittäjät nousivat myös ilmaan

Venäläiset tiedustelulentokoneet ovat käyneet kuluvan viikon aikana kolmesti Yhdysvaltojen Alaskan osavaltion ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeellä, uutisoi muun muassa NBC News ja Washington Times.

Pohjois-Amerikan ilmapuolustuskomentokeskus (NORAD) kertoi lehdistötiedotteessaan, että lentokoneet pysyivät kansainvälisessä ilmatilassa eivätkä menneet Yhdysvaltain tai Kanadan ilmatilaan.

Voice of America -radiokanavan verkkouutisen mukaan Yhdysvallat lähetti F-22-hävittäjänsä toisena vyöhykkeelle saapunutta konetta vastaan. Puolustusviranomaisen mukaan venäläiskoneet olivat samaa mallia.

Ilmapuolustuksen tunnistusvyöhyke ulottuu maan ilmatilan ulkopuolella ja sisältää alueen, jolla maa tunnistaa, paikantaa ja ohjailee lentokoneita kansallisen turvallisuuden puitteissa. Vaikka vyöhykkeillä ei ole kansainvälisen oikeuden perustaa, toisen alueen vyöhykkeen rikkominen voidaan katsoa aggressioksi.

– Venäjän viimeikaiset toimet Pohjois-Amerikan tunnistusvyöhykkeellä eivät vaikuta uhalta eikä toimintaa katsota provokaatioksi, NORADin Alaskan osasto kuitenkin kirjoittaa Facebook-julkaisussaan.

– Olemme valmiita käyttämään kaikkia vastausvaihtoehtoja puolustaaksemme Pohjois-Amerikan ja arktisten alueiden suvereeniutta, NORAD ilmoittaa tiedotteessaan.

Kyseessä on ensimmäinen raportoitu tapaus, jossa venäläinen sotilaslentokone on käynyt Alaskan ilmatilan lähellä tänä vuonna. Havainnot ovat kuitenkin yleistyneet viime vuosina.