Vuosi Talebanin valtaannoususta Afganistanissa – Amnestyn mukaan uusi hallinto loukkaa toistuvasti ihmisoikeuksia

Tänään tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun islamilainen äärijärjestö Taleban nousi valtaan Afganistanissa Lähi-idässä. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan maan uusi hallinto on syyllistynyt vuoden aikana toistuviin ihmisoikeusloukkauksiin. Amnesty kertoo asiasta tuoreessa raportissaan ja tiedotteessaan.

Amnestyn mukaan Talebanin edustajat levittävät Afganistanissa pelkoa mielivaltaisilla pidätyksillä, kidutuksella ja laittomilla teloituksilla. Lisäksi Taleban on kaventanut merkittävästi ihmisoikeuspuolustajien ja kansalaisaktivistien sananvapautta sekä lehdistönvapautta, Amnesty kertoo.

Tiedotteen mukaan ihmisiä on Afganistanissa ahdisteltu, uhkailtu, pidätetty ja tapettu heidän tekemänsä ihmisoikeustyön takia. Vuoden aikana yli 80 toimittajaa on ollut pidätettynä ja kidutettuna, Amnesty sanoo.

Amnestyn mukaan Taleban on myös vainonnut Afganistanissa olevia uskonnollisia ja etnisiä vähemmistöjä sekä rajoittanut naisten ja tyttöjen oikeuksia merkittävästi.

Naisilla ja tytöillä ei ole käytännössä mahdollisuuksia osallistua julkiseen elämään, ja heidän oikeutta koulutukseen on rajoitettu, Amnestyn tiedotteessa sanotaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut