Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Monta lasta synnyttäneillä normaalia suuremmat polvet – tutkimus: tästä on hyötyä

Monta lasta synnyttäneillä on suuremmat polvet kuin muilla naisilla. Tämä ilmenee Oulun yliopiston ja Oulun yliopistollisen sairaalan tutkimuksesta. Siinä tutkittiin raskauksien ja synnytysten yhteyttä naisten polvinivelten kokoon ja terveyteen keski-iässä.

Polvinivelten koon sekä raskauksien ja synnytysten lukumäärän välinen yhteys oli riippumaton naisten pituudesta, painosta, liikunnallisesta aktiivisuudesta, tupakoinnista tai sosioekonomisesta asemasta.

– Raskauden, imetyksen ja yleensäkin äitiyden aiheuttama biomekaaninen kuormitus näyttäisi kasvattavan polvinivelen kokoa, tutkija Juho-Antti Junno toteaa tiedotteessa.

Luuston nivelpintojen suurempi koko voi tutkijoiden mukaan suojata nivelsairauksilta ja -vammoilta.

– Samalla tutkimusaineistolla tekemämme, vielä julkaisemattomat analyysit tukevat käsitystä, että suhteellisesti suuremmat polvet ovat myös terveempiä. Näyttää siis siltä, että äitiydestä voi pitkällä tähtäimellä olla hyötyä luustoterveydelle, Junno toteaa.

Tutkimus perustui Pohjois-Suomen syntymäkohorttiin 1966 ja sen 46-vuotisseurannan tuloksiin. Lopullinen tutkimusjoukko sisälsi 815 naista, joista 47 oli synnyttänyt vähintään viisi kertaa.