Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

YK:n Guterres: Venäjän viljan ja lannoitteen pitää virrata vapaasti nälänhädän estämiseksi

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres korosti lauantaina, että nälänhädän estämiseksi ensi vuonna venäläisten lannoitteiden ja maataloustuotteiden tulee päästä maailman markkinoille esteettä. Hänen mukaansa muuten maailmassa ei ole ensi vuonna tarpeeksi ruokaa.

– Markkinoiden rauhoittamiseksi ja kuluttajahintojen laskemiseksi meidän on hyvin tärkeää saada enemmän ruokaa ja lannoitteita ulos Venäjältä ja Ukrainasta, Guterres sanoi.

Guterres puhui Turkin Istanbulissa, jossa sijaitsee Ukrainan ja Venäjän viljatoimituksia koordinoiva keskus.

YK:n alainen maailman ruokaohjelma WFP kertoi perjantaina, että kuivuuden runtelemassa Afrikan sarvessa nälkiintymisriskissä on 22 miljoonaa ihmistä.

Sopimus mahdollistaa viljakuljetukset

YK:n ja Turkin maiden välille neuvotteleman sopimuksen mukaan Ukraina saa esteettömästi viedä ruokaa meritse, mutta myös Venäjä saa toimittaa maataloustuotteita lännen sanktioista huolimatta.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan katkaisi moneksi kuukaudeksi ruokakuljetukset laivoin Ukrainasta maailmalle. Pahimmillaan Ukrainan satamissa oli jopa 25 miljoonaa tonnia vehnää ja muuta viljaa motissa. Torstaihin mennessä maasta oli päässyt lähtemään 25 viljalla lastattua laivaa sopimuksen ansiosta. Laivoissa on ollut yhteensä 650 000 tonnia viljaa.

Venäjä ja Ukraina ovat maailman suurimpia ruoantuottajia, ja Venäjä on jättiläinen myös lannoitebisneksessä.