Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi ja yritykset yhteistyöhön varkauksien torjuntaan – katalysaattorin myyjältä vaaditaan todistus laitteen alkuperästä

Katalysaattorivarkauksien ehkäisemiseen ollaan puuttumassa uusin keinoin poliisin ja yritysten yhteistyöllä. Katalysaattorikierrätysyritykset vaativat jatkossa katalysaattorin myyjältä todistuksen laitteen alkuperästä.

Todistuksena voi toimia esimerkiksi auton romutustodistus tai kuitti katalysaattorin vaihtotyöstä.

Uuden toimintamallin kehittäjinä ovat toimineet Lounais-Suomen poliisi ja suurimmat katalysaattorikierrätysyritykset.

Katalysaattorivarkauksien määrä on poliisin mukaan kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Esimerkiksi vuonna 2019 koko maassa kirjattiin 40 varkautta, mutta viime vuonna jo yli 2 800. Kuluvankin vuoden tilastot näyttävät, etteivät varkaudet ole ainakaan vähenemään päin.

Rikoksen uhrille varkaus tuo harmia ja kustannuksia

Yrityksissä uusi menettelytapa otetaan käyttöön syksyn aikana, viimeistään lokakuun alusta alkaen. Katalysaattoreiden alkuperätodistuksia alkavat vaatia ainakin Suomen Katalysaattorikierrätys, Kat-Metal, Reteko ja Kuusakoski.

– Uusi toimintamalli perustuu vapaaehtoisuuteen ja yritysten omaan tahtoon varmistua siitä, että niiden haltuun ei päätyisi anastettuja katalysaattoreita, kertoo rikoskomisario Mika Paaer Lounais-Suomen poliisilaitokselta tiedotteessa.

Varkaita katalysaattoreissa kiinnostavat niiden sisältämät arvometallit. Yhden katalysaattorin arvo voi olla muutamasta kymmenestä eurosta aina tuhanteen euroon.

Rikoksen uhrille varkaudesta aiheutuu kuitenkin huomattavasti suuremmat kustannukset, koska uuden katalysaattorin asennuksen lisäksi ajoneuvoa joudutaan varkauden jäljiltä usein myös korjaamaan.

– Yksittäisen teon rikosvahinko voi nousta useisiin tuhansiin euroihin. Katalysaattorivarkaudet aiheuttavat myös paljon vaivaa ja mielipahaa ajoneuvojen omistajille, Paaer sanoo.

Ajoneuvon omistaja saa harvoin takaisin katalysaattoriaan, koska niissä ei ole minkäänlaisia alkuperästä kertovia yksilöiviä tietoja. Esimerkiksi Lounais-Suomen poliisilla on hallussaan paljon rikostutkinnan yhteydessä takavarikoituja kodittomia katalysaattoreita.