Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntokauppa hyytymässä – kauppoja 14 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten

Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat heinäkuussa kuudessa suurimmassa kaupungissa 1,2 prosenttia vuoden takaisesta, ilmenee Tilastokeskuksen ennakkotiedoista. Muualla kuin suurissa kaupungeissa hinnat kohosivat 1,3 prosenttia.

Suurista kaupungeista hinnat nousivat heinäkuussa eniten Oulussa ja Turussa.

Hintojen maltillisesta noususta huolimatta asuntokauppa osoitti selviä hiljenemisen merkkejä. Tilastokeskuksen mukaan kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin heinäkuussa 14 prosenttia vähemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin vuosi sitten.

– Asuntokauppa sukelsi heinäkuussa ja hintojen nousuvauhti hyytyy. Kovat korot sekä hurja energian ja rakennusmateriaalien hintapiikki iskevät vääjäämättä asuntomarkkinoihin, arvioi asuntolainoitukseen keskittyvän Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus tiedotteessa.

Hypo ennustaa, että asuntojen hinnat laskevat loppuvuonna reilun prosentin, myös pääkaupunkiseudulla. Ensi vuoden näkymät heilahtelevat taantuman ja korkonäkymän mukana.

– Asuntomarkkinoiden vauhtivuodet ovat kahden koronavuoden jälkeen hävinneet yhtä nopeasti kuin alkoivatkin, Brotherus sanoo.

Sähkön hinnan noususta yllättäviä vaikutuksia

Brotherus huomauttaa, että sähkön hinta on kymmenkertaistunut vuodessa, millä voi olla yllättäviä vaikutuksia muuttoliikkeeseen. Sähkön ja energian hintojen kova nousu tarkoittaa ensimmäistä kertaa osalle omakotitaloasujista, että muutto kaupunkiin kannattaa jo pelkästään asumiskulujen takia.

– Sähkölämmitteisen omakotitalon ylläpitokulut karkaavat niin suuriksi, että maakuntakeskusten kalliimpi vuokrataso tulee silti halvemmaksi kuin maksaa maltaita pelkästä lämmityksestä ja käyttösähköstä, Brotherus päättelee.

Asuntolainoja nostettiin reippaasti viime vuotta vähemmän

Suomen Pankki kertoo, että uusia asuntolainoja nostettiin heinäkuussa 23 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Uusia asuntolainoja nostettiin 1,4 miljardin euron edestä.

Asuntolainojen nostot painuivat vuosien 2016 ja 2017 heinäkuun tasolle.

Uusien asuntolainojen keskikorko oli Suomen Pankin mukaan heinäkuussa 1,76 prosenttia. Keskikorko uusissa asuntolainoissa on noussut prosenttiyksikön vuoden alusta. Viimeksi uusien asuntolainojen keskikorko oli korkeampi syyskuussa 2014.

Heinäkuun lopussa suomalaisilla kotitalouksilla oli asuntolainoja yhteensä 108 miljardia euroa. Omistusasuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika oli 21 vuotta 10 kuukautta.