Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Öljy-yhtiö St1 lähes kolminkertaisti tuloksensa

Öljy-yhtiö St1 Nordicin liikevoitto nousi tammi-kesäkuussa 277 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 101 miljoonasta eurosta. Liikevaihto paisui peräti 5,0 miljardiin euroon 2,8 miljardista eurosta.

Yhtiön mukaan liikevaihdon kasvu johtui öljytuotteiden maailmanmarkkinahintojen merkittävästä noususta alkuvuoden aikana.

– Hintavaihtelut raakaöljyssä, öljytuotteissa, biokaasussa ja sähkössä ovat olleet merkittäviä. St1 hyötyi markkinatilanteessa erityisesti korkeista jalostusmarginaaleista, jotka nyt ovat jo laskeneet huipputasoiltaan, kertoo toimitusjohtaja Henrikki Talvitie tiedotteessa.

Hänen mukaansa biokaasun ja liikennepolttoaineiden biokomponenttien sekä sähkön korkeat hintatasot ovat toisaalta tehneet toimintaympäristön haastavaksi.

Yhtiön liikevaihdosta 22 prosenttia tuli Suomesta, 53 prosenttia Ruotsista ja 25 prosenttia Norjasta. Suomessa yhtiö omistaa St1- ja Shell -bensiiniasemaketjut. Ruotsin ja Norjan bensa-asemien lisäksi yhtiöllä on öljynjalostamo Göteborgissa Ruotsissa.

Biojalostamo rakenteilla Ruotsissa

St1 osti brittiläisen Brocklesbyn, mikä on Talvitien mukaan kasvattanut uusiutuvissa biopolttoaineissa käytettävien jäteraaka-aineiden jalostusta. Brocklesby tulee olemaan myös merkittävä raaka-ainetoimittaja Göteborgin jalostamon yhteyteen rakenteilla olevalle biojalostamolle.

Biorefinery Gothenburgin biojalostamon tuotannon arvioidaan käynnistyvän ensi vuoden toisella vuosipuoliskolla.

Puolet biojalostamoa rakentavasta yhtiöstä omistava ruotsalainen metsäteollisuusjätti SCA toimittaa mäntyöljyä jalostamon raaka-aineeksi.

Yhteistyön myötä St1 on laajentanut myös kehitystoimintaansa kiinteän biomassan jalostamiseksi liikenteen polttoaineeksi. Kehitystyötä tehdään Kajaanissa ja Östrandissa Ruotsissa.