Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtiovarainministeri Saarikko: Tarvitaan tuntuvia toimia sähkön hinnan poikkeuksellisen nousun takia – hintalappu auki, kunnes sopu löytynyt

Valtion velka ja sen mittakaava on ensi vuonna vähintään samanlainen kuin tänä vuonna. Asiaa kommentoi valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) Säätytalolla toimittajille. Hän vertasi velan määrää viime vuoteen, mutta hänen kabinetistaan vahvistettiin STT:lle, että ministeri tarkoitti kuluvaa vuotta.

Saarikon mukaan tilanne jatkuu poikkeuksellisena, sillä käsillä on nopeasti kehittynyt hintojen nousu. Hinnannousun korvaamiseksi kaavailtujen toimien hinta valtiolle on vielä hänen mukaansa auki.

– Sähkön hintaan, kansalaisten pärjäämiseen, talven turvan toimiin liittyvät summat ovat parhaillaan laskennassa. Tarkka summa siis arvioidaan vasta kun on saatu yhteisymmärrys, mikä olisi toimiva kokonaisuus, hän sanoi.

Saarikon mukaan aiemmin sovituista, pysyvistä noin 370 miljoonan euron säästöistä pidetään kiinni.

Valtiovarainministeriön elokuun alussa ensi vuodelle antaman budjettiehdotuksen loppusumma on noin 79,5 miljardia euroa. Ehdotus on noin 6,3 miljardia euroa alijäämäinen.

Hallituksen huolena on sähkökriisiin vastaamisen lisäksi ostovoiman turvaaminen kansalaisille, itäisen Suomen muuttunut tilanne Venäjän hyökkäyssodan takia, hoitajapula ja lapsiperheiden tilanne, Saarikko luetteli.

Hän painotti, että poikkeuksellisesti kohonneen sähkön hinnan vuoksi tehtävien toimien on oltava tuntuvia, että ne aidosti vaikuttavat kansalaisten pärjäämiseen.

Kertaluonteisia ratkaisuja

Hallitus valmistelee toimia sekä verotuksen kautta että suoraan kohdennettuina tukina.

– Erityisesti ostovoiman suhteen on perusteltua tehdä ratkaisuja, jotka ovat kertaluonteisia, jotta voimme varmistaa valtion talouden kestävyyden, mutta myös siksi että on toivottavaa ja oletettavaa, että inflaatioilmiö ei jatku ikuisesti, Saarikko totesi.

Saarikko myönsi, että ratkaisujen valmistelu ei ole erityisen helppoa, koska kysymyksessä on nopeasti kehittyvä ilmiö.

– Emme tiedä, miten sähkön hinta kehittyy, mutta ennusmerkit ovat huonot.

Saarikko sanoi suomalaisen sosiaaliturvan auttavan monessa, mutta tässä tilanteessa kasvaneet laskut ja sosiaaliturvan reunaehdot eivät välttämättä kohtaa ja siksi on pohdittava uusia keinoja.

Lisäksi hallituksen on ratkottava, miten sähkön tuotantoa eli saatavuutta voidaan vahvistaa. Saarikko sanoi myös uskovansa, että suomalaiset ovat fiksuja ja miettivät omaa sähkön kulutustaan näinä aikoina.